Над 20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието.
Над 900 училища и детски градини са получили 400 млн. лева средства за допълнително наемане на медиатори. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на конференция, посветена на представяне на годишния доклад и предстоящите задачи за 2019 г., които стоят на дневен ред пред Министерството на образованието и науката.

Според образователния министър тези усилия за връщане на децата в класните стаи трябва да се удвоят, за да имат резултати по-нататък.

От образователното министерство заявиха, че по Закона за училищното и предучилищното образование усилието за връщане в училище е задължително и нито една институция не може да се справи сама.

Министър Вълчев изтъкна другите два големи проекта, които трябва да започнат от следващата година - за допълнително обучение за преодоляване на образователните трудности и допълнително обучение по български език за децата, чиито майчин език не е българският.

"За настоящата година бюджетът за образование бе увеличен с половин милиард и тези пари отидоха за учителите, които са най-важният фактор и ще продължават да бъдат такъв", подчерта Вълчев. Той обясни, че с настоящия бюджет за образованието са увеличени броя на образователните педагогически съветници, обучаване на педагогически специалисти от по-отдалечени места и др.

За 2019 г. са заложени допълнителни средства за ежегодно увеличение на средствата за заплати за учителите. "В тази връзка бих искал да кажа и за трите нива на финансово-разпределителна формула, която сме подготвили. Тя се състои в равни условия на образователните институции, привличане на педагогическите специалисти и оценка на тяхната работа", отбеляза Вълчев.

През следващата година МОН трябва да положи усилия и в областта на всички професии с недостиг на кадри. Предстои преструктуриране на приема в образователната система.

Над 40 хил. ученици напуснали България в последните 6 години

Над 40 хил. ученици напуснали България в последните 6 години

Превърнали сме се в инкубатор на човешки ресурси за чужди икономики, отчете Васил Велев

Сред другите насоки, които предстоят пред просветното ведомство за следващата година, са в областта на предоставяне на допълнителни 3 млн. лева на гимназиите от есента, изготвяне на закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, инвестиции в млади преподаватели и включването им в университетски мрежи.

Министър Вълчев каза още, че проектите на образователното министерство за 2019 г. са насочени в областта на кариерното ориентиране, студентски стипендии, включващо образование, допълнително ограмотяване, подобряване на капацитета на управляващия орган и др.

На въпрос на news.bg, с въвеждането на новата програма по БЕЛ, ще се промени ли формата на матурите, Вълчев заяви, че настоящите матури ще се провеждат така, както досега. "През новия випуск ще работим за концепцията за външното оценяване и за новата програма по български език и литература", каза просветният министър.

Тази година ще се разчита изключително много на квесторите, които наблюдават зрелостниците.