Учителските протести продължиха с автопоходи в общо 20 областни градове в страната.

Най-масово в протестните действия на педагозите се включи Бургас, където над 90 автомобила участваха в автопохода.

Съгласно единния план за протестни стачни действия утре протестът ще продължи с Ден на мълчанието в класните стаи

От единния национален стачен комитет категорично заявяват, че исканията им са за 100% увеличение на работните заплати поетапно от месец октомври 2007 и от първи януари 2008.

Стачното искане за увеличение на заплатите е формирано на базата на проведено допитване в учебните заведения и детски градини и други изявления за по-нисък процент за увеличения на работните заплати на учителите и непедагогически персонал не ангажират ЕНСК, добавят от комитета.

В същото време, по-рано днес председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов обяви, че синдикатът би се съгласил и на 80% увеличение на учителските заплати до края на 2008 г.

От ЕНСК са категорични и че липсата на преговори между МОН и Националния стачен комитет ескалират социалното напрежение и водят неминуемо към безсрочна ефективна стачка на заетите в системата на средното образование.

Ако не бъде постигнато стачно споразумение до 24 септември учителите декларират готовността на синдикалните структури и учителски колективи в цялата страна за ефективни стачни действия, виновни за които ще бъдат министър Вълчев и екипът му, добавят от ЕНСК.