"Вие сте гордост за България! Надявам се в този глобален свят да останете тук, защото Родината ни има нужда от млади, красиви и светли умове като вас!"

С тези похвални думи се обърна служебният премиер Димитър Главчев към учениците от олимпийските отбори по природни науки на церемония в Министерския съвет. Той връчи на младежите националния флаг, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС) на младежите. Те ще представляват страната ни на международните състезания по физика, математика, информатика, лингвистика, астрономия и изкуствен интелект през 2024 г. Главчев им пожела да продължават да мечтаят, да побеждават и да прославят България със знанията и труда си.

През 2023 г. българските ученици са спечелили на олимпиади 10 златни, 27 сребърни и 37 бронзови медала. През тази година те вече са завоювали нови 13 отличия - три златни, пет сребърни и пет бронзови.

Ученик от Русе спечели сребърен медал на международната олимпиада по философия

Ученик от Русе спечели сребърен медал на международната олимпиада по философия

В олимпиадата са участвали над 110 ученици от 52 страни

Димитър Главчев отбеляза, че държавата подкрепя таланта на българските ученици с близо 5 млн. лв. по Националната програма "Ученически олимпиади и състезания" на Министерството на образованието и науката (МОН). През тази седмица са отпуснати и близо 330 000 лв. за стипендии на даровити деца. Освен това в последните месеци са ускорени процедурите за изграждането на Национален СТЕМ център в София Тех Парк, в който младежите от олимпийските ни отбори да се подготвят при по-добри условия.

По време на днешната церемония образователният министър Галин Цоков заяви, че успехите на състезателите в международните олимпиади и състезания показват, че с мотивираност и вдъхновение българската образователна система може да има високи постижения и да бъде много качествена. "Вие сте България, а българският флаг е символ на нейните и на вашите успехи", изтъкна той.

Президентът към абитуриентите: Изберете честно и почтено занимание и вярвайте във възможностите си

Президентът към абитуриентите: Изберете честно и почтено занимание и вярвайте във възможностите си

Поредно издание на инициативата "Подкрепи една мечта"