Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система (НИККИОС) сигнализира за общо 200 нарушения при приема в две столични детски градини, от Столична община са извършили проверка, която завършва с препоръки за спазване на Наредбата за финансиране на образователните институции и Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на СО.

Също така проверката постановява, че при констатиране на повторно нарушение на приема на деца с хронични заболявания или СОП над регламентирания брой, на директорите на двете детски градини ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

За случая ни съобщават от Националния комитет, които разпространиха и запис на разговор на майка, кандидатстваща с детето си за прием, и служебни лица в детската градина №87 "Буката", район Триадица. (Не разпространяваме записа, заради лошото му качество, бел.ред.) В записа се чува как служител (от инициативния комитет твърдят, че това е гласът на директорката, бел.ред.) признава, че дете ходи нелегално на детска градина, въпреки че родителите месеци наред плащат такси, чува се как служителката обяснява на родителя как да се извади протокол за хронично заболяване на детето и включително предлага и друга схема за прием "по втория начин", който заобикаля системата. В убеждаването на майката се включва и втори служител от детската градина, т.е. всички са запознати със схемите.

От НИККИОС припомнят и предишните си изчерпателни сигнали до Столична община от февруари месец за две детски градини в София. Първата детска градина е 7-ма ДГ "Детелина", намираща се в район "Триадица". Според НИККИОС за периода от 29 ноември 2017 година до 29 януари 2018 година в детската градина са извършени общо 102 нарушения.

Втората детска градина е 2-ра ДГ "Звънче", намираща се в район "Триадица". Според НИККИОС за същия период - от 29 ноември 2017 година до 29 януари 2018 година, в тази градина са извършени общо 98 нарушения.

Сигналите са за нередности, свързани с приема на деца в двете заведения.

По искане на граждани проверяват приема в детските градини на столицата

По искане на граждани проверяват приема в детските градини на столицата

Родители подозират схема и вратичка за вкарване на деца по втория начин, както и за осигуряване на по-големи бюджети на детските градини

От комитета посочват, че спрямо данни от Информационна система за обслужване на детските заведения в Столична община (ИСОДЗ) към 27 януари 2018 г. от общо 434 деца в 7-ма ДГ "Детелина" директорът е приел по общ ред през системата 209 деца, а 225 деца са приети по "втория начин".
Това ставало чрез протокол от Лекарска консултативна комисия (ЛКК), ТЕЛК или работна група. Заради това от комитета настояват да бъде проверено дали има документи за всяко едно дете за заявените хронични заболявания (ХЗ), СОП или решение на работна група.

Аналогична е ситуацията в другата детска градина - 2-ра ДГ "Звънче". Спрямо данни от ИСОДЗ в СО към 26 януари тази година от общо 372 деца в градината директорът е приел по общ ред през системата 170 деца, а 212 деца са приети по така наречения "втория начин"- чрез протокол от Лекарска консултативна комисия (ЛКК), ТЕЛК или работна група. Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система настоява и в това заведение да бъдат проверени документите на всички деца за констатиране на хронично заболяване (ХЗ), СОП или решение на работна група.

Родители готвят протест и се жалват от директор на столична детска градина

Родители готвят протест и се жалват от директор на столична детска градина

Според тях проблемите са в над 100 детски заведения

Според НИККИОС констатираните нарушения са само за посочения период. От комитета обаче са сигурни, че и преди това е имало подобни нарушения. В същото време те смятат за недопустими констатации от рода, че към извършване на проверката някои от нарушенията не са открити.

Във връзка с тези нарушения от инициативния комитет са подали 2 сигнала до директора на Дирекция "Образование" към Столична община г-жа Мария Минчева. В сигналите се настоява проверка по всеки един случай.

Заради големия обществен интерес и заниженото обществено доверие във връзка с коректното извършване на проверките, от комитета настояват и техен представител да присъства при извършване на проверката в двете детски градини като форма на граждански контрол. Това се налагало заради множеството други сигнали към Столична община, които се неглижирали или завършвали със "скандални" констатации.

Код: "Вторият начин" или как се приемат деца в градина у нас

Код: "Вторият начин" или как се приемат деца в градина у нас

Скандалът с приема в софийската забавачка предизвиква серия мащабни проверки и наподоби измеренията на тежка престъпна мрежа

От отговора на директора на Дирекция "Образование" към Столична община Мария Минчева става ясно, че по сигналите са извършени проверки на приема на деца в двете детски градини. Проверките били извършени от комисия, в която участват родители от училищните настоятелства и обществените съвети на двете градини.

В хода на проверките е констатирано, че са приети деца с хронични заболявания, ТЕЛК и СОП над 10 в група, с което е нарушен определения брой на прием.

Нямало обаче липси в документите и всички деца наистина били с констатирани хронични заболявания, ТЕЛК или СОП. "За всички приети деца чрез комисия има приложени документи, които изисква ИСОДЗ, както и Протокол от лекарска комисия за хронично заболяване, ТЕЛК или СОП. Родителите са кандидатствали по определения ред, въведен в детските градини - Процедура за кандидатстване, разглеждане на документи и протокол за записване."
И в двете заведения за работата на тези деца били назначени допълнително педагогически специалисти - психолози, логопеди, ресурсни учители.

Снимка 349896

Източник: НИККИОС

Чобанов е разстроен от демонизиране на приема на деца в столичните градини

Чобанов е разстроен от демонизиране на приема на деца в столичните градини

Зам.-кметът счита, че се създава много сериозно заблуждение относно начина за приемане на деца в детските градини

Според отговора на директора на столичната Дирекция "Образование" става ясно и че спрямо директорите на двете градини са направени препоръки за спазване на Наредбата за финансиране на образователните институции и Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на СО.

При констатиране на повторно нарушение на приема на деца с хронични заболявания или СОП над регламентирания брой, на директорите на двете детски градини ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Снимка 349897

Източник: НИККИОС