На 1 ноември - Деня на народните будители, учени от БАН и от Селскостопанска академия ще протестират под надслов: "Искаме ли да имаме наука в България".

Няма да увеличават заплатите на учените, категорична Кунева

Няма да увеличават заплатите на учените, категорична Кунева

При по-добра икономика, можело да има и по-голям бюджет

Шествието с искания за достоен труд и заплащане е организирано от двата синдиката в академиите - КНСБ и КТ "Подкрепа". Началото е от 11 часа от сградата на БАН. Учените ще преминат по бул. "Цар Освободител" до сградата на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерския съвет (МС) на площад "Независимост". Там ще бъде връчена декларация с исканията на работещите в двете институции.

Едва 12 млн. лв. трябват за по-високи заплати на учените в БАН

Едва 12 млн. лв. трябват за по-високи заплати на учените в БАН

Една хигиенистка взима с 40 лева по-малко от млад учен, обяви Воденичаров

След това учените ще тръгнат през бул. "Дондуков" до бул. "Васил Левски", където ще бъде поднесен венец на паметника на Апостола.

След като поднесат венец пред паметника на Васил Левски, протестното шествие ще продължи до паметника на Св.Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, през ул.Оборище до ул."15 ноември", където е сградата на БАН.

Представителите на шествието ще връчат искания в Народното събрание, с което шествието ще приключи. Очаква се в протеста да се включат около 2000 души.