"Науката ни позволява да осъзнаем света около нас, но и самите ние да бъдем създатели. Затова образованието в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката, или както го наричаме още STEM образование, ще играе все по-голяма роля", коментира българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта Мария Габриел при откриването на Националния научно-образователен фестивал "Намереното поколение".

По думите й, "от общите ни усилия заедно с учители, ментори, научни изследователи и индустрия зависи да свържем Европейското научноизследователство пространство с Европейското пространство на образование, за да изградим нова Стратегия на знанието", 

За инвестиция в талантите настоява Мария Габриел

За инвестиция в талантите настоява Мария Габриел

Изтичането на мозъци е сериозен проблем в Западните Балкани според нея

За насърчаване на STEM образованието, ЕК и държавите членки предприемат редица мерки. Ключови сред тях са STEM Коалицията на националните STEM платформи, в която членува и България, както и програма "Еразъм+", ориентирана към инициативи за насърчаване на иновативни и интердисциплинарни подходи на преподаване.

Според нея, "учителите са тези, които посяват зрънцата на любопитството. Но от нас зависи те да покълнат и да се превърнат в постижения. Продължавайте да имате широко отворени очи за знания. Продължавайте чрез практиката и образованието да сбъдвате мечтите си".

"Във време на нови технологии като изкуствен интелект, виртуална реалност и роботика, науката може да ви даде шанс да откриете още повече за света. Вие можете да бъдете следващите новатори и изследователи, които да ни помогнат да се справим с днешните и утрешните глобални предизвикателства", насърчава младите таланти Мария Габриел.

Мария Габриел очаква да имаме суперкомпютър до края на 2020 г.

Мария Габриел очаква да имаме суперкомпютър до края на 2020 г.

До него ще имат свободен достъп инвеститори от цяла Европа