За първи път тази година родителите ще записват децата си по електронен път за детските градини в София.
Точно в 9.00 ч. започна регистрирането на молбите за учебната 2008/2009 година.

Молбите за записване се подават от родителите или настойниците на детето на интернет адрес kg.sofia.bg.

Още преди началото на кампанията обаче сайтът не функционираше нормално, показвайки или любимото на всеки един интернет потребител - "ERROR Service Unavailable", или отваряше страницата изключително бавно.

Минути след 9.00 часа на практика е невъзможен достъпът до сайта.

От общината и фирмата "Сирма", създала програмния продукт на kg.sofia.bg, бяха убедени, че срив в системата няма да има, тъй като при старта на записванията системата ще може едновременно да регистрира над 3500 потребители.

Въпреки това родители и близки очакват за пореден път да има скандални случаи, объркване и са организирали цяла система, за да успеят. Има очаквавия електронното записване да не се състои, както това се случи при кандидат гимназиалните изпити тази година и системата на МОН.

Обявените свободни места в детските градини са около 7000 за 186 учебни заведения.
От общината припомнят, че всички подадени молби до момента в детските заведения извън системата за прием ще бъдат анулирани, постъпването на деца в детските градини става по желание и избор на родителите.

Подготовката на децата в подготвителните групи в детските заведения, една година преди постъпването в първи клас, е задължителна съгласно чл. 20 от Закона за народната просвета, припомнят още от общината.

 Децата, навършили 6-годишна възраст и не посещавали до този момент детска градина ще бъдат насочвани към подготвителни групи на училищата.