Синдикат "Образование" алармира за неработещи практики по ЗПУО. Според организацията политиката за "Допълнителна подкрепа", въведена от няколко години, е една от най-неработещите. Те подчертават, че тя е обхваната от бумащина и формализъм.

От синдикатът посочват, че реализацията, протоколът на изпълнение и липсата на инструменти водят до провал на българското образование.

Синдикат "Образование" настоява възстановяване на помощните училища за ученици със средни и тежки увреждания. Те изтъкват, че към момента в клас се допускат до 3-4 ученика със СОП, което от друга страна не намалява броя на останалите ученици.

Друго предложение на синдиката е въвеждането на длъжност "Помощник-учител" при наличие на дете или ученик със СОП.

Някои от тези ученици са с тежки заболявания - синдром на ДАУН, аутисти и др., което ги прави хиперактивни и респективно вниманието на учителя е насочено приоритетно към тях. При отсъствие на ресурсен учител или помощник-учител това отнема от времето за останалите ученици, като те трябва да наваксват учебния материал с частни уроци, уточняват от организацията.

Огромната документация за цялостното прилагане на политиката за допълнителна подкрепа води до бърнаут на класните ръководители и ресурсните учители, но не предпазва от провал тази, обречена засега, образователна политика.

Синдикат "Образование" настоява за следните промени:

  1. Да се актуализира единния разходен стандарт за деца/ученици със СОП, като той да позволява намаляване с 50% на учениците в паралелка при наличие на ученик със СОП;
  2. Да се увеличат часовете за работа с тези деца.
  3. Да се премахне излишната бумащина при работа с тези ученици.
  4. Да се въведе длъжност "Помощник - учител" за всеки ученик със СОП, която да се финансира по национална програма.
  5. Да не се изисква родителско съгласие на деца и ученици със специални образователни потребности, при определяне степента на съответния дефицит от оторизираните експерти.
Синдикат иска една година почивка на всеки четири за учителите

Синдикат иска една година почивка на всеки четири за учителите

Синдикат "Образование" обяви класация на неработещите политики в сектора