Връщането на учениците от горния курс в класните стаи е абсолютно необходимо, защото днешните пропуски ще са дефицити в бъдеще, но ако ситуацията се влоши е разумно училищата да бъдат затворени.

Такава позиция изрази синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" във връзка с обществената полемика за противоепидемичните мерки и възраженията на ресторантьорския бизнес.

"Загубеното днес е дефицит в бъдещето, пропуските днес - това е заложен капан за успех в следващите години и десетилетия. В образованието загубите са невидими сега, в момента, но отложени в бъдещето и прехвърлени на следващите поколения, ще дадат горчиви плодове." - се казва в обръщение на синдиката, разпространено до медиите.

Въртележка за учениците в класните стаи

Въртележка за учениците в класните стаи

В моловете малолетните и непълнолетните само с придружител

В писмото се изразява и разбиране към проблемите на заведенията: "Тъжно и някак призрачно е да се мине покрай някога кипящите от хора и живот места. Разбираем е гневът и притеснението на тези, които са изгубили работните си места и доход."

Същевременно синдикалистите изразяват загриженост от острия тон в публичния дебат и противопоставянето между различни сфери на обществения живот.

"Езикът на омразата, вглеждането в грешките и слабостите на другите, липсата на съпричастност и чувство за ред и дълг, липсата на гражданско образование и социални навици ще бъдат норма, мерило за индивидуалност, но дали ние всички искаме точно това?" - отбелязват от синдикат "Образование".

В писмото се отправя предупреждение за опасните последици от конфронтацията и размиването на ценностите: "Пандемията изправи обществото ни пред толкова предизвикателства, че границите между истина и лъжа, добро и зло, правилно и грешно, разбиране и арогантност и т.н. безнадеждно започнаха да се заличават. Противопоставянето, опортюнизмът на всяка цена, независимо от нашата компетентност, хвърлянето на обиди и обвинения, ей така, за спорт, са опасна мода, обсебила цели групи от обществото ни."

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест
Обновена

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест

Той ще е под надслов "Марш към Свободата"

Пълният текст на позицията на синдикат "Образование":

Пандемията изправи обществото ни пред толкова предизвикателства, че границите между истина и лъжа, добро и зло, правилно и грешно, разбиране и арогантност и т.н. безнадеждно започнаха да се заличават. Противопоставянето, опортюнизмът на всяка цена, независимо от нашата компетентност, хвърлянето на обиди и обвинения, ей така, за спорт, са опасна мода, обсебила цели групи от обществото ни.

Великият Гьоте твърди, че мъдростта - това е умението да разбереш кога трябва да спреш. Само че спиране няма и няма. Знайни и незнайни люде пишат, словоблудстват в медийното пространство и социалните мрежи, дават смели квалификации, слизат далеч под нивото на тези, които ругаят и обвиняват, че плюят в лицето на всеки българин.

"Не е необходимо да ругаеш, за да учиш, нито да оскърбяваш, за да бъдеш полезен." /Ларошфуко/

Днес, притиснати от здравна, икономическа и социална криза нямаме нужда от противопоставяне на различните сфери на нашия живот - образование, спорт, култура на всички останали. Безспорно загубите и тежненията на някои бизнеси, на заведенията и ресторантите, затворени дълго, са много осезаеми. Тъжно и някак призрачно е да се мине покрай някога кипящите от хора и живот места. Разбираем е гневът и притеснението на тези, които са изгубили работните си места и доход. Ситуацията е доста апокалиптична и то в определена степен за всички хора, не само у нас, но и по целия свят. Мъдростта и дългогодишния човешки опит в оцеляването крещящо налагат необходимостта щетите да се сведат до минимум, да се определят приоритетите, да се пристъпи смело към някои спорни и трудни решения, да се поемат негативи и тежки отговорности.

Като представители на една от най-големите професионални общности в страната, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" не може да не реагира на всичко, изложено до тук и да заяви подкрепата си за позицията на правителството, министъра на здравеопазването и министъра на образованието във връзка с мерките и действията, които предприемат в тази сложна обстановка. Решението за отварянето, макар и поетапно, за учениците от горна училищна степен е не само нужно, то е абсолютно належащо, защото засяга и националната сигурност. Загубеното днес е дефицит в бъдещето, пропуските днес - това е заложен капан за успех в следващите години и десетилетия. В образованието загубите са невидими сега, в момента, но отложени в бъдещето и прехвърлени на следващите поколения, ще дадат горчиви плодове. Езикът на омразата, вглеждането в грешките и слабостите на другите, липсата на съпричастност и чувство за ред и дълг, липсата на гражданско образование и социални навици ще бъдат норма, мерило за индивидуалност, но дали ние всички искаме точно това?

Образованието, спортът, културата са шансът ни да живеем в хармонично и проспериращо общество с образовани, здрави хора. Те осигуряват в най-голяма степен правото на щастлив живот на нашите деца и прогрес на обществото като цялост. Затова тези дейности са приоритетни, можем да ги поставим на една везна със здравето и да поемем разумен риск за тяхното възобновяване и възстановяване. Защото след хляба най-важното за народа е училището.

И да, разбира се, Синдикатът е категоричен, че при влошаване на ситуацията, училищата трябва да бъдат отново затворени за присъствено обучение. И въпреки загубите и дефицитите, които ще понесе образователната система и цялото ни общество, ние сме длъжни и ще се съобразим с това. Защото това е отговорното отношение, на което трябва да научим и децата си, а не в кръгова отбрана да противопоставяме всички и всичко. Няма нищо по-важно и по-ценно от това да направиш добро от злото, защото то за друго не става.

26.01.2021г. д-р Юлиян Петров

гр. София председател на СО "Подкрепа"