В напълно обновената аула "Максима" тържествено бе открита новата академична учебна година - 87-ма по ред за Университета за национално и световно стопанство, информира money.bg.

На откриването присъстваха министър-председателят Сергей Станишев, министърът на финансите Пламен Орешарски, студенти и преподаватели от най-престижното в страната висше училище.

Ректорът на УНСС проф. д-р Борислав Борисов благодари за финансовата помощ, оказана от правителството и лично от премиера за основно ремонтираната голяма зала, в която по традиция и днес се открива новата учебна година. Проф. Борисов й министър-председателят Сергей Станишев прерязаха трикольорната лента на "новата" аула с пожеланието и занапред тя да събира цвета на икономическата наука и студентската младеж.

В началото на своето приветствено слово ректорът се обърна към първокурсниците, които днес за пръв път прекрачват прага на университета. Той посочи, че откриването на новата учебна година в деня на големия християнски празник "Вяра, Надежда и Любов", символично носи и посланията на вярата, надеждата, любовта и мъдростта в настоящето и бъдещето на университетския живот.

"Гордея се като ректор, че УНСС е лидер на българското висше образование и е най-добрият университет у нас", подчерта проф. Борисов, като посочи, че най-ярко доказателство за това е огромният брой - 15 000 младежи, пожелали да учат в УНСС и кандидатствали в него през тази година. От приетите първокурсници 87 на сто имат успех от дипломата над 5.50, което също е потвърждение за нивото на висшето училище.

Премиерът Сергей Станишев също посочи, че несъмнено Университетът за национално и световно стопанство е лидер на висшето образование у нас и водещ университет в Югоизточна Европа. Той призова първокурсниците, които са първите приети студенти след членството на страната ни в Европейския съюз, да отстояват свободата на мисълта - основна предпоставка за успех в живота.

Министър-председателят се спря на Законът за кредитиране на студентите и докторантите, проектът на който в най-скоро време предстои да бъде внесен от правителството за одобрение в Народното събрание. Системата за студентско кредитиране е необходима за да се даде възможност на младите хора да се развиват, подчерта той, като посочи, че това не означава отказ от останалите форми на студентско подпомагане - и най-вече от студентските стипендии.

Студенти зададоха въпроси на премиера, интересувайки се от неговите настоящи и бъдещи професионални намерения, вижданията му за инвестиционните процеси в науката и бъдещата реализация на младите специалисти.

Председателят на Студентския съвет Мартин Стефанов изтъкна, че за студентите е гордост да учат в УНСС и че организацията ще продължи да работи за утвърждаване лидерството на УНСС в икономическото образование в страната.

Преди официалното откриване на новата академична учебна година в УНСС, премиерът Станишев и ректорът проф. Борисов поднесоха цветя пред паметника на основателя на Университета за национално и световно стопанство проф. Стефан Бобчев.