Статутът на математическите гимназии е под въпрос.
Това стана ясно на заседанието на парламентарната образователна комисия, която разгледа на второ четене проекта на Закон за предучилищното и училищно образование.

Усилени дебати се разгоряха при разглеждането на втори раздел на законопроекта, касаещ видовете институции, в частност и специализираните и неспециализираните училища.

Лютви Местан постави въпроса за обединените училища от 1. до 10. клас. Според него формулировката на това заведение нарушава парадигмата и трябва да бъде преименувано.

Най-активна беше дискусията за предложението на народните представители Валентина Богданова и Ивелин Николов по чл. 38.
Някои от членовете на комисията се обявиха за промяна на статута на математическите гимназии и преквалифицирането им в средни училища.

След като по чл. 141 се регламентира приема от 5 клас в тези учебни заведения, те престават да отговарят на наименованието си, смята Катя Чалъкова. Според нея смяната в наименованието е чисто техническа необходимост и няма да промени нивото на обучението в математическите училища.

От друга страна колегите й постановиха, че децата, приети в пети клас не продължават автоматично обучението си в гимназиите след 7 клас, а полагат стандартния изпит и се класират наново, като не им се отнема опцията да кандидатстват и в други гимназии.

Достигането до единодушие на днешното заседание не беше лесно. Бъдете доблестни и просто кажете "махнете ни се от главата, няма да го приемем и този закон", възмути се Местан.