Ден, след като финансовият министър на лекция в УНСС заяви, че „не препоръчва" на студентите Софийския университет, от Алма Матер поискаха обяснение от Дянков.

Подобна сериозна оценка от устата на един вицепремиер нанася сериозни щети на първия български университет, който според хвалената от самия Дянков рейтингова система е на първо място в страната по почти всички професионални направления, в които обучава студенти, се казва в изявление на СУ.

Настоява се министърът да посочи основанията за тази оценка на Софийския университет, която „нарушава всички правила на конкуренцията, на етичния тон между институциите и на елементарния морал".

Ръководството на СУ „Св. Климент Охридски" признава, че е сгрешило в прекалената си доверчивост към обещанията и професионалните прогнози на министър Дянков.

Очевидно доволен от успеха на прогнозите си във финансовата сфера министър Дянков си позволява да дава и съвети в сферата на образованието и науката, се казва още в изявлението на СУ.

Ако един министър в Съединените щати, където министър Дянков се гордее, че е получил образованието си, си позволи подобна оценка за Харвард или Йейл, вероятно това ще бъде последната му реч, категорични са от най-старото висше учебно заведение у нас.

От СУ коментират, че от изказванията на финансовия министър става ясно, че лошото управление се състои в това, че когато преди една година той е обявил, че пицата на бюджета е малка, но затова вузовете ще я получат изцяло, университетските ръководства не са успели да предвидят, че тази пица въпреки обещанията му ще бъде намалена на два пъти за осем месеца.