Нашето образование е още съвсем на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Това каза в интервю за БНР просветният министър Тодор Танев. Според него доказателство за това е фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени или студенти и какво ли не още.

Той отчита, че има и проблеми, но те са натрупани за много години и не може с магическа пръчка да се разрешат изведнъж. Тодор Танев смята, че важното е, че сме започнали най-голямата реформа, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е новото като за 21 век, убеден е министърът.

Той е категоричен, че учебното съдържание в учебниците трябва да промени радикално. Именно заради това Танев държи новите образователни стандарти, които ще последват новия закон за училищното образование, да бъдат направени по начин, който да съответства на стремежите на цялото ни общество.

„Що се отнася до връзката с живота, която сега вече е основна, нещо, което е липсвало над 100 години, ние пускаме българския бизнес, българската наука да сътрудничи на образователната сфера в правенето на учебните програми и т. н. Т. е. ние ще имаме паритет с тях", обясни Танев. Той обясни, че това означава, че няма министерството и образователната система да са единствените, които се намесват и диктуват на живота, по-скоро ще става дума за един диалог между всички - работодатели, профсъюзи, местни ръководства, общественост, родители, неправителствени организации и министерството да правят тези нови стандарти.

Просветният министър оцени приключилите матури като най-успешните досега. Той коментира въпроса за изтичането на информация по време на изпитите, както и това, че по повод препитването на зрелостниците неизвестен човек името „Пейо Яворов" написа във Фейсбук: „Успех на всички  утре. Дано сте ме научили добре".

Танев е категоричен, това са били най-успешните матури от години насам и изрази надежда проверката да даде съвсем ясно каква е картината. „От това по-добри матури отдавна не е имало", убеден е Тодор Танев. Той отчита, че наистина са се постарали и организацията в била направена максимално добре. Министърът признава, че грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Това била първата година, в която успели да затегнат малко повече дисциплината. По думите на Танев, хванатите преписвачи са три пъти повече, отколкото заловените в една от последните години.

Тодор Танчев коментира и изследването на УНИЦЕФ, според което 22% от младежите у нас нито учат, нито работят. Той заяви, че с екипа му взимат всички мерки. През последните две години имало подобрение на състоянието в цифри, но това не означавало, че сме добре. Според него въпросът не може да бъде решен с учебниците, учебното съдържание и държавните стандарти, които са валидни в момента.