Използването на спортните клубове към училищата и към университетите е затруднено заради липса на правила за тяхното създаване. За това сигнализира от парламентарната трибуна народният представител от Реформаторския блок Вили Лилков по време на редовния петъчен контрол на министри.

Реформаторът поиска да разбере от министъра на образованието проф. Тодор Танев защо все още липсват определените от Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на образованието и науката правила за създаване на такива спортни клубове.

„Именно заради това много директори или ректори отказват да признаят създадените вече спортни клубове и това пречи на тяхната дейност", обясни Лилков.

Според него този проблем има пряко отношение към развитието на академичния и училищния спорт.

За проблема със спортните съоръжения към учебните заведения призна и самият министър на образованието проф. Тодор Танев.

Той се зарече обаче, че вече е обсъждал със спортния министър Красен Кралев въпроса и са си обещали, че грижата за възстановяване на ученическия и студентския спорт ще е голяма.

Трябва по-сериозно да се подходи. Не е само в закона проблемът", изтъкна още проф. Танев. Според него обаче с въпроса за спортните клубове би трябвало да се ангажират и самите учебни заведения, а не само изпълнителната власт.