24 113 ученици са тествани в столицата днес, от които 2 са били с положителен тест. Това съобщи зам.-кметът на София Мирослав Боршош по повод първия ден на малките ученици обратно в клас след тестване за COVID-19.

По негови данни от всички 650 учители един е бил с положителен антигенен тест, а направеният по-късно PCR тест се е оказал отрицателен.

Според него тези резултати показват, че училищата не е трябвало да бъдат затваряни, както настоявахме, а също и че децата от 5 до 12 клас трябва да се върнат в училище.

Боршош: Столичните училища не са готови за тестването, чака ни провал

Боршош: Столичните училища не са готови за тестването, чака ни провал

СО предлага децата да се тестват вкъщи

Боршош припомня, че е настоявал още от първия ден Министерството на здравеопазването да преразгледа своята заповед и да отмени локдаун,а наложен над образованието.

Той благодари на всички директори, учители и родители и служители на Столичната община, които се включват в процеса въпреки неяснотите, създадени от Министерството на здравеопазването.

Столичната община се включи в логистиката и помогна тестовете да достигнат бързо от базата на БЧК до столичните училища.

Боршош припомни, че училищата са били затворени при 4% карантинирани паралелки в малките класове и около 7% в гимназиален етап.

МОН получи още 86 000 теста за учениците

МОН получи още 86 000 теста за учениците

Те ще бъдат разпределени в четири области