Столичните училища не са готови да правят тестове на децата от 1 до 4 клас. По този начин, с тези заповеди и тази система, която се предлага от МЗ, ни чака пълен провал. Това заяви зам.-кметът на София Мирослав Боршош пред bTV.

Това е въпрос на принцип и недомислица, когато едно решение не е добро за веригата родител-учител-дете, смята той.

В сряда децата ще се върнат в училище, това са 150 000 деца, които ще започнат да се тестват. Ние всички влизаме тествани на ресторант, кафе, а те тепърва ще влизат да се тестват, вероятността да има заразено дете ще е огромна. Министър Стойчо Кацаров не знае как работи образователната система, категоричен е Боршош.

Този филм, пуснат от МЗ, е манипулиран и режисиран и не отговаря на истината, вероятността да се заразят учениците, без да са заразени в училище, е огромна, смята Боршош. За да осигурим добра среда на децата си, единственият вариант за това е да се тестват в къщи, предлага той.

Връщат учениците от 1-4 клас в клас на 10 ноември

Връщат учениците от 1-4 клас в клас на 10 ноември

Зависи от своевременно доставени тестовете от дистрибуторите

Директорите и учителите са отговорни и знаят, че няма да могат да си свършат работата, обясни Боршош и добави, че по този начин няма да ги вкараме обратно, тъй като 50% от родителите трябва да са съгласни да се връщат.

Боршош коментира и думите на Кацаров от днес как ще се случва организацията, че е прехвърлил отговорността върху МОН. Поредица от грешки, преди да започне учебната година. Казахме слагайте маски, не вадете децата на училище. Вие разбрахте ли кой ще има водеща роля, пита зам.-кметът. Директорите не знаят колко персонал ще се включи в тестовете, кой е непедагогическият персонал - чистачките, охраната, къде се изхвърлят отпадъците, анализира още зам.-кметът на София.

По думите му, ако децата се пуснат в сряда, ще се компрометира една добра идея. Той съобщи, че учителите имат съпротива срещу тестването, но не да ги правят, а че няма добра организация как ще става това. Товарят се учителите на първа линия, смята Боршош, а другият голям проблем е за родителите, които са объркани да пуснат или не децата си на училище.

Денков непреклонен: Учениците, които не се тестват, остават онлайн

Денков непреклонен: Учениците, които не се тестват, остават онлайн

Просветният министър не разбира протестите срещу тестването

Зам.-кметът на София смята, че тези тестове не са легитимни, не влизат в статистиката и ако покаже, че детето е заразено, няма къде то да се изолира. Не трябва да се върнат децата по този начин на училище, каза Боршош и обясни, че трябва във вторник МЗ да раздаде тестовете на родителите, да видят какво е здравословното състояние на детето и в сряда да ги заведат на училище. По негови думи Кацаров носи цялата отговорност. Ще настоявам пред всички работодателски организации да се спре тестването в клас, посочи  той.

Решението да се правят тестове вкъщи, е най-добрият вариант, категоричен е Мирослав Боршош. Децата ги очаква едно страшно плюнчене в стаите, връщане, изолиране, тази организация не е добра, смята той. Директорите и учителите не са хора, които ще бойкотират процеса, заключи обаче Боршош.

Родители протестират сега и срещу СOVID тестовете

Родители протестират сега и срещу СOVID тестовете

Родителите ще хвърлят близалки в знак на протест