Всички ученици в страната ще провеждат присъствени занятия от понеделник, Това съобщиха миналата седмица от МОН.

Регионалните здравни инспекции по места отмениха ограниченията заради подобряващата се ситуация по отношение на разпространението на COVID-19.

През миналата седмица на училище бяха най-малките (от I до IV клас), както и учениците от V до XII клас в 16 области - Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол. От вчера беше прекратено онлайн обучението в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра, а от днес - и в Търговище.

Всички учебни занятия в страната ще са присъствени от понеделник

Всички учебни занятия в страната ще са присъствени от понеделник

Николай Денков очаква тестването на учениците да отпадне най-късно от 20 март

В останалите седем области - Бургас, Враца, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен и Смолян, нормалните занятия се възобновяват от понеделник. Тогава ще се проведе и еднократното изследване за COVID-19.

Без тест в училище може да се влиза само със "зелен сертификат" - валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

От МОН припомнят, че тестването беше въведено по настояване на здравните власти като условие за присъствено обучение и уточняват, че решението дали то ще отпадне отново зависи от тях, като това зависи от параметрите, заложени в Националния план за справяне с пандемията.

Към момента Министерството на образованието и науката разполага с достатъчно тестове за ученици. Ако преди изчерпването им седмичното изследване бъде прекратено, те ще останат в резерв за евентуални нови епидемични вълни.