Министрите на образованието и науката Николай Денков и на здравеопазването Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване за коронавирус на учениците в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболеваемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Половин час преди тестване на малките ученици – без приема на храна и вода

Половин час преди тестване на малките ученици – без приема на храна и вода

Гайдарова: Учителите имат нужда от подкрепата на родителите

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.

Заповедта, която регламентира процеса на тестване в училищата, можете да видите тук:

МОН: Тестването ще става в училище, въпреки исканията на директори и родители

МОН: Тестването ще става в училище, въпреки исканията на директори и родители

Дезинформация е твърдението, че децата трябва да бъдат гладни и жадни преди тестването

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Припомняме, че До 12 часа днес всички родители трябваше да са отговорили в специалните декларации на МОН - дали са съгласни или не за тестване на децата им, всяко училище си обобщава резултата и на база на това ще прати данни в РУО колко теста му трябват. В 11 часа днес избраните тестове от МЗ вече са разпределени в 24-те базови училища в столицата, а според данните всяко друго училище ще може да си взема необходимия брой тестове от най-близкото до него такова.

За родителите, които не искат децата им да бъдат тествани - остават онлайн, възможност да не са нито един от двата варианта няма, макар да има и такива искания от родители.

В зависимост от възможностите на училището ще се направи синхронно и асинхронно учене, например учителят може да е с 10 деца присъствено, 15 да са в онлайн среда, но по-скоро ще са слушатели. При асинхронно няма да присъстват в часовете, ще получават по друг начин информацията.

МОН разясни дали, защо и как ще се тестват учениците

МОН разясни дали, защо и как ще се тестват учениците

Ведомството отговори на най-честите въпроси

МОН все още не е решавало нищо за връщането на големите ученици в клас, ще се обсъжда след като се види как тръгва процесът с тестването при по-малките деца, уточниха още от там.