Министерският съвет прие допълнение на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Съгласно допълнението училищата ще имат възможност да извършват разходи за доставка на интернет свързаност по местоживеене на учениците, които по социални причини не разполагат с достъп до интернет. Това ще важи в случаите, когато присъственият учебен процес в училището е временно преустановен по предписание на компетентен орган, поради което обучението на учениците се осъществява от разстояние в електронна среда.

Промените се налагат във връзка с част от въведените на територията на страната противоепидемични мерки свързани с разпространението на вируса COVID - 19, които включват преустановяване на учебните занятия в училищата.

Близо 89% от учениците в страната са включени в обучение в електронна среда.

63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението в първите 3 дни

63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението в първите 3 дни

В проучването си "Амалипе" включва 200 училища

Поради липса на технически условия - мобилни устройства и/или интернет свързаност обаче част от учениците не могат да бъдат ефективно включени в обучение в дигитална среда.

По тази причина МОН предлага да бъдат използвани възможностите на училищните бюджети за подпомагане на ученици, които по социални причини не разполагат с интернет, за включването им в дистанционна форма на обучение в условията на наложените противоепидемични мерки.

Идеята е за периода, в който присъствените учебни занятия са прекратени, училищата да могат да извършват разходи за осигуряване на интернет свързаност за тези ученици. Разходите ще се извършват за сметка на реализираните икономии в училищните бюджети вследствие на прекратяването на учебния процес на територията на училищата.

Близо 2000 учители останаха офлайн

Близо 2000 учители останаха офлайн

Нещата се случват в движение, призна Красимир Вълчев

Припомняме, че преди дни стана ясно, че облекчават дистанционното обучение за учениците заради натрупаната умора. 

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96% от училищата.

Причина за внезапното въвеждане на дистанционното обучение беше обявеното на 13 март извънредно положение и затварянето на училищата и университетите. 

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

20% от децата имат проблем с присъствието по принцип, 10% от децата не са обхванати

На 2 април министър Вълчев обяви, че матурите ще се проведат на 30 май и 1 юни, а очакванията са учебните занятия да се възобновят на 14 май. Той увери и, че въпреки кризата, заплати за учителите ще има. 

На 6-ти април стана ясно, че онлайн обучението ще бъде и с оценки.