С решение за продължаване на стачката приключи съвместното заседание на учителските синдикати, което се проведе в централата на КТ „Подкрепа".

Още тази вечер синдикалистите ще връчат на Министрество на образованието и на Министерство на финансите писма с искания за продължаване на преговорите, съгласно чл.15 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.
За това информира Янка Такева, председател на СБУ, след края на съвещанието.

Междувременно синдикалните организации по места ще обсъдят ситуацията и ще информират ЕНСК за позицията си по въпроса до къде синдикатите могат да направят отстъпки, за да се постигне компормис с правителстовто.

Засега няма уговорени срещи с представители на кабинета, но синдикалистите изразиха надежда, че утре преговорите ще продължат.

Никой не е давал мандат на преговарящите с правителството да отстъпват от искането за 100% увеличение на учителските запалти. Това заяви по-рано днес - преди началото на срещата, представителят на ЕНСК Пламен Димитров.
Според синдикалистите учителите са съгласни на 650 лв. средна заплата за сектора, а не брутна заплата само за учителския персонал.

На днешното заседание на стачните комитети на учителите се събраха множество техни представители от цялата страна.

Много от тях не се побраха в заседателната зала на КТ „Подкрепа" и останаха за изчакат резултат от заседанието на площад „Гарибалди".

Като цяло се усеща объркване и нервност сред учителите, които са не по-малко притеснени за съдбата на учебната година от родителите на своите ученици.

Те се надяват на изход от създалата се криза в рамките на близките няколко дни.
Надяват се също, че техните синдикални лидери ще успеят да доведат преговорите до успешен край.

Сред някои от преподавателите се обсъжда идеята за оттегляне доверието от синдикатите и създаване на съсловна организация на принципа на Българския лекарски съюз.

Сред събралите се учители дори се обсъжда идеята за блокиране на София в изборния ден и саботиране на местния вот.

Според председателя на синдикат Образование към КТ „Подкрепа" Крум Крумов, Николай Николов се е объркал, заявявайки че споразумението е за 650 лв. заплата за педагогическите кадри.

Той отдаде това на умората от тежките преговори с премиера. Крумов категорично отрече синдикалните лидери да са застъпвали подобно виждане.

Той посочи, че премиерът е огласил новината за постигнато съгласие за 650 средна учителска заплата до първи юли 2008 г. в отсъствието на синдикатите.

Крум Крумов излезе да разговаря с журналисти, докато все още течеше заседанието в централата на КТ „Подкрепа".