Учителите са в стачна готовност заради заплащането и финансирането на системата. Учителят е един фундамент и една икона и не може да се говори така за него - че бил с дупки. Това заяви председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров пред bTV относно думите на бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев, че учителите ходят със скъсани чорапогащници с дупки.

Той посочи, че образованието наистина е недофинансирано, но това, което е обидило учителите, е недопустимото определяне на една общност и една професия - със скъсани чорапогащници. Много са случаите на подобно говорене към българските учители и набра скорост един такъв тип поведение. За учителите това не е нормално, допустимо и после да се очаква българското общество да стане по-възпитано и добро, коментира Петров.

Той увери, че има достатъчно мотивирани учители, но системата и националната политика няма достатъчно лостове и инструменти да ги задържа. 70% от младите учители дори не издържат и първата година в учителската професия. Учителите са гневни заради отношението на институциите, родителите и политиците спрямо тях.

Учителите се обидиха от думи на Асен Василев за скъсаните им чорапогащници

Учителите се обидиха от думи на Асен Василев за скъсаните им чорапогащници

Настояват за извинение и оставка

Юлиян Петров заяви, че много неща трябва да се променят в системата на образованието - финансиране на образованието, да се промени класната стая в европейски тип и да се намали броят на учениците в една стая. Ситуацията в българската класна стая е, че липсва респектът към учителя, ред и дисциплина в класната стая, а трябва да се спазва училищният правилник, посочи той.

Петров добави, че служебното правителство не може да направи реформа в средното образование, но е по-важно да има национален консенсус, че нещата в училище трябва да бъдат подредени и да се спазва правилникът. Трябва да се кове ред и дисциплина в училищата, настоя председателят на синдикат "Образование".

Учителски синдикат заявява стачна готовност

Учителски синдикат заявява стачна готовност

Искат актуализация на заплатите до гарантираното 125% от средната брутна заплата