Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа"  прикани лидера на БСП Сергей Станишев да преосмисли номинацията на Пламен Орешарски за премиер на страната при евентуален мандат на БСП за съставяне на правителство.

От съсловната организация разпространиха отворено писмо до лидера на социалистите, в което заявяват, че са шокирани от избора му

„Споменът на всички работещи в образователната система за грандиозната учителска стачка през 2007г. и поставеното тогава на колене правителство на тройната коалиция никак не е избледнял." - заявяват от синдиката.

„За българските учители и интелигенция все още тегнат обидните и нагли квалификации на тогавашния министър на финансите и безморалното сравнение на тези, които 44 дни отстояваха гражданската си позиция, със „Седенка".

Действията на Орешарски бяха подигравка с достойнството и конституционните права на българските учители, на хилядите родители и техните деца и ученици." - се казва още в изявлението на педагозите.

От синдикат „Образование" определят промените в системата на образованието, започнали през 2007 г. по идея на Пламен Орешарски като псевдореформа, и напомнят, че са закрити 461 училища и близо 100 детски градини. Синдикалистите посочват ,че по този начин държавата е абдикирала от своите ангажименти за равен шанс за образование на много български деца.

„Г-н Станишев, учителите в България Ви предлагат да преосмислите кандидатурата си за премиер, а дотогава да помолите г-н Пламен Орешарски, преди да влезе в българския парламент, да направи публично извинение към педагозите в България и да им поиска прошка. В противен случай събитията от 2007 година и обидите към родното образование ще висят като дамоклев меч над главата на кандидат- премиера." - се казва в заключение в отвореното писмо.