Учителският авторитет е в основата на всички образователни системи по света. Има примери в света, където авторитетът на учителя се утвърждава със Закон за статута на учителя, пишат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Повод за становището им е започналата дискусия за създаване на Закон за защита на учителя и последните скандали в училищата, нахлуването на родители в час и обидите и заплахите към учители.

Те дават за пример Казахстан, където бившият президент Назърбаев ясно заяви отговорността на държавата и институциите.

"Той (законът) трябва да осигури всички стимули за учители и служители на училищни институции, да намали натоварването, да ги предпази от непредвидени проверки и необичайни функции.". 

Пловдивски учители искат в закон да са защитени от насилие

Пловдивски учители искат в закон да са защитени от насилие

На 23 януари в това училище, баща нападна ученик в Пловдив

Признаването и уважението на учителския труд е гаранцията за високите нива на ученическите резултати във всички видове изпити и добра реализация в обществото и на пазара на труда. То най-вече е основа на високата гражданственост и държавност, смятат от синдикат "Образование".

"Днес учителят и директорът са оставени сами, особено тогава, когато имат най-голямата нужда от подкрепа и защита. Това са "скандалните ситуации", когато някой родител, припознал себе си като авторитет или експерт, извършва действия, които брутално уронват авторитета на учителя, директора и образователната институция. Тези им действия уронват авторитета и на регионалните управления на образованието, и на министерството на образованието, и на правителството на България, на цялото ни общество", пишат от синдиката.

Те се обосновават, че защитавайки авторитета на учителя, се защитава устойчивостта ни като народ, което по думите им е и въпрос на национална сигурност.

Филмът за учителя Тео беше показан в Брюксел пред пълна зала в ЕП

Филмът за учителя Тео беше показан в Брюксел пред пълна зала в ЕП

Оживена дискусия за постиженията на Тео…

"Ако се противопоставяме и не приемаме държавния ред и законност, ако искаме в нашата държава правилата да са изключение, достойнството и добротата считаме за отживелица, а липсата на срам и бруталното нахалство е просперитет, то ние сме на прав път да превърнем народа в население, а държавата - в територия", пишат от синдикат "Образование". 

По деца не се плюе, само по учители може

По деца не се плюе, само по учители може

53% от родителите смятат, че училището ще предприеме действия срещу тормоз или агресия, а 64% не биха с включили в инициативи, организирани от училището

Ако искаме модерна, демократична и гражданска държава, с правов ред и съхранени вековни духовни ценности, с почитане на родителския и институционален авторитет, доминация на честта над безчестието, то трябва да признаем, че тази ценностна система се формира в училище и от учителя и неговия авторитет, мотивират се от браншовата организация.

Най-жалкото в шумните кампании е заклеймяването на учителя, който уж е приеман за икона на националното възпитание, а е завързан на позорния стълб за опозоряване и обругаване от "достойните и безгрешни" граждани, се казва в позицията на представителите на учителската професия.

Припомняме, в обществото бе съпоставен примера на учителката, която бе хваната да шофира пияна и веднага получи условна присъда и евродепутата Ангел Джамбазки, който се размина без присъда.

От синдикат "Образование" и се обявяват срещу публичния линч на учителката, заловена да шофира с алкохол в кръвта. В същото време те искат да се спазват училищните правила и да има санкции за тези, които ги нарушават. 

Директорите да осигурят добър психоклимат за учителите

Директорите да осигурят добър психоклимат за учителите

Препоръката е на министъра на образованието

"Всеки ден наблюдаваме лоши примери, които се дават на нашите ученици с активните, "компетентни" напътствия от родители за справяне с учителите, заливайки с жалби институции и медии, за да наложат свои решения, насочени срещу учителите на нашите деца. Още по-жалко е, че липсва дори и един пример за министерски служител, който да се изправи и твърдо да заяви: "Скъпи родители, спрете да се месите в работата на учителя и директора, и училището /Образователната институция/. Вашата роля е да партнирате, да помагате в спазването на училищните правила", призовават от синдиката.

Те се позовават на примера, че Стефан Стамболов през 1891 г. в ролята си на премиер чрез "Закон за народното просвещение" отнема правото на родители и училищни настоятелства да назначават и уволняват учители и да се месят в работата на учителя.

"За да се положи основата за нравственото възпитание на българските граждани, да ги развие физически и да им даде необходимите за живота познания", е мотивиран тогава Законът. И това с ясното съзнание за силата на авторитета на учителя, коментират от синдиката и питат кой би се осмелил да озапти родителите, взели се за ментори, съдници и даващи възмездие или ще оставят образователната система в родителско робство.