Увеличава се броят на чужденците, които учат висше образование в България. През академичната 2021/2022 година те са били 16 525 - 8,2% от всички студенти в страната, при 4,1% през 2013 г. Това сочат данни от Националната карта на висшето образование в България, актуализирана на днешното заседание на служебното правителство, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Страната ни е първо място в Европейския съюз по дял на чуждестранните студенти в медицинските специалности. 58,5% от учещите "Медицина" у нас са чужденци.

Студентите в България са общо 200 781 - 48% от определения от Националната агенция за оценяване и акредитация капацитет на висшите учебни заведения в страната, които биха могли да обучават 415 472 студенти. През миналата капацитетът е бил запълнен на 53%.

МУ-Плевен изгражда факултет по ветеринарна медицина

МУ-Плевен изгражда факултет по ветеринарна медицина

Закупува се имот от община Плевен

Средният осигурителен доход на завършилите университетите в страната се е увеличил почти двойно за последните 10 години. През 2013 г. той е бил 868 лева на месец, като е достигнал до 1646 лева. Само 2,5% от завършилите висше училище у нас в последните 5 години към момента са безработни, при 4,15% през 2013 г. Често обаче те се реализират в други сфери. 95% от завършилите "Медицина" работят по специалността си, но само 21% от дипломиралите в направление "Туризъм" заемат позиции, съответстващи на образованието им.

Продължава тенденцията висше образование да учат повече жени. Техният брой е приблизително 114 000 (57%), докато мъжете са около 86 хиляди. В отделни професионални направления обучаващите се са почти само жени - особено в "Педагогика" - 96%, и "Теория и управление на образованието" - 89%. Мъжете са 80% в "Металургия", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика" и "Машинно инженерство".

Софийският университет "Св. Климент Охридски" открива филиал в Бургас

Софийският университет "Св. Климент Охридски" открива филиал в Бургас

Звеното ще предлага обучение в направленията музикално и танцово изкуство и религия и теология

Най-много са висшите училища в страната в Югозападния район за планиране, който включва София - 28. В Северозападният район пък те са само две - Медицинският университет в Плевен и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, а други три имат разкрити филиали.

Националната карта на висшето образование е приета от МС през 2021 г. и се актуализира ежегодно.