В столична община има неглежиране на проблемите с приема в детските градини. Настоявам заедно с родители за освобождаване от длъжност на тези неспособни административни капацитети заедно с политическото ръководство.

Това заяви пред БиТиВи Георги Тодоров, баща на дете, което кандидатства за детска градина.

По думите му в столична община играят с цифрите за свободните места в детските градини, увеличават приема в някои групи. На места няма (достатъчно) персонал, който да се грижи за децата, които трябва да са до определен брой в група, обясни Тодоров.

Не противопоставяйте културата на детските градини и на транспорта, зове Веселин Калановски

Не противопоставяйте културата на детските градини и на транспорта, зове Веселин Калановски

Календар за културните събития приеха в Столична община

В отговор Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столична община заяви, че информационната система цели прозрачност при класиране на децата. "Няма физически опашки, родители не спят пред детските градини. Това е чисто нова система, която включва подготвителни групи в училища. Класирането беше в часа, в който беше обявено. Трябва технологично време на администраторите да съобщят на родителите", обясни Минчева.

Очакваме през 2021 г. до края на годината от общо 17 сгради да се осигурят допълнително над 1000 места за децата, каза тя.

Според нея реалният недостиг не е за места за над 10 000 деца. Ще има допълнителни класирания.

Над 1000 места по-малко в детските ясли, но и децата намаляват

Над 1000 места по-малко в детските ясли, но и децата намаляват

С близо 3000 е спаднал броят на отглежданите деца в яслите в края на 2020 г.

Припомняме, вчера, 17 май беше първото класиране за прием в общинските ясли и детски градини в София. Около 10 000 деца са неприети. Родителите им могат да получат пари за компенсация на разходите за частна детска градина или за отглеждането на детето от бавачка.

На 13 май бе повторно отворена системата за кандидатстване в детски градини, за да могат родителите да си поправят грешките.