Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година. Това обяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него това е свързано с трудността на изпита.

По негови думи значително по-високи са резултатите по английски, а малко по-високи са тези по български език и литература.

Според Вълчев това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за изпитите.

Дистанционното обучение няма да замени класната стая
Обновена

Дистанционното обучение няма да замени класната стая

Вълчев ще търси микса между традиционното и електронното обучение

Министърът обобщи, че като цяло обучението в електронна среда се е провело добре и системата е направила значителен скок.

По негови думи около 73% от учениците са учили синхронно, като 2/3 от тях са били по-мотивирани. 1-2% обаче въобще не се били обхванати.

Ще имаме 600 иновативни училища, обяви Вълчев. Той все пак призна, че присъственото образование остава най-доброто и изрази надежда от 15 септември учебната година да стартира нормално.

Относно националното външно оценяване министърът съобщи, че близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити, като единственото различно нещо при провеждането им ще бъдат мерките за дистанция.

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

20% от децата имат проблем с присъствието по принцип, 10% от децата не са обхванати