Заплатите на учителите 120% от средната за страната. За това настоя просветният министър Красимир Вълчев по време на кръгла маса "Демография и образование", организирана от Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Министър Вълчев изнесе доклад на тема: "Демография на необразоваността". Министър Вълчев посочи, че страните с най-високи резултати са тези, в които най-успешните гимназисти стават учители, а у нас в последните години не било така. Той посочи, че за да се преобърне тази тенденция един от факторите са заплатите на учителите.

Министър Вълчев изтъкна, че момичетата в развитите страни учат средно 11.8 години, докато в ниско развити страни като Нигер, например 0,8 години, а жените там раждат средно между 7-8 деца.

В доклада си министър Вълчев отбеляза, че създаването и разпространението на всеобщо задължително обществено финансирано образование е най-големият фактор за развитие през последните 150 години.

"В редица страни големи социални групи остават извън обхвата му. Възпроизвеждането на неграмотността от едно поколение в друго я прави устойчива и създава културна необразованост. Приносители на тази култура са и майката и бащата, но в малко по-голяма степен майката. Това е така понеже в ранна детска възраст децата прекарват по-голяма част от времето си с тях", посочи министър Вълчев.

Правителството одобри допълнителни 17 млн. за образование

Правителството одобри допълнителни 17 млн. за образование

Парите се отпускат на общините за развитие на образованието

По думите му изследване на учени от университета във Вирджиния показва, че необразованите майки много по-често раждат деца със забавено интелектуално и психическо развитие, тоест тези имат дори вродени предпоставки за изоставане. Така в семействата на необразованите родители няма детски книжки, образователни материали и най-вече няма култура.

По думите му се стига до това, че на входа на образователната система тези деца са натрупали толкова дефицити, че системата не може да ги компенсира и те отпадат рано от системата. Така спиралата се завърта. Демографската експанзия на необразованите не е териториално затворена, посочи Вълчев.

По думите му необразованите мигранти ще заселват нови територии. Той цитира, Самюъл Хънгтънгтън, според който, ако през 20-ти век страните са завладявали с танкове и оръдия през 21-век това ще става с демография и миграция. "Демографията на необразованите ще се превръща в география на необразованите", посочи Вълчев.

Коефициентът на възпроизводство на майки с образование по-ниско от основно в България е 3,5 по-висок от това на останалите, тук имам предвид и по-ранното раждане, констатира Вълчев. Така нискообразованите имали и по-малък процент на емиграция. Това в комбинация с миграцията на образованите води до увеличаване на дела на хората с по-нисък образователен статус в страната ни. По думите му за 20-30 годни страната ни е преобразена демографски в немалка част от територията си.

Ангажират цялата държава с връщането на децата в клас

Ангажират цялата държава с връщането на децата в клас

Според Дончев без образование децата стават клиенти или на социалната система, или на прокуратурата

Необразованите момичета раждат по-рано и повече деца, посочи Вълчев. Не можем да сложим критерий образователен ценз при насърчаване на раждаемостта, посочи той.

Развитите страни изсмукват образованите българи, констатира още Вълчев. Той определи това като най-големият демографски проблем. По думите му демографията на необразованите провокира емиграцията на образованите. Така по-големият проблем е демографията на необразованите като фактор за социално икономическо развитие и оцеляването ни като нация.

Той изтъкна, че демографията на необразованите задължително свързваме с ромите - липсата на респект към образованието при тях е доминираща културна характеристика. 90% от ромите са с образование по-ниско от средното, а те самите формират значителна част от кохортата на необразованите. По думите му рецептата за спиране на спиралата на неграмотността звучи така - задължително образование и мотивирани учители.

Ограмотяването - единствен път за интеграция на циганите според Каракачанов

Ограмотяването - единствен път за интеграция на циганите според Каракачанов

Той иска решение за ромската неграмотност

Той бе категоричен, че това е заложено в плана на правителството, като държавата с всичките си институции, в това число и на принуда трябва да включи и задържи децата в системата. "Не посещаването на училище и детска градина в задължителна училищна възраст трябва да се счита за престъпление", категоричен бе Вълчев .