Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира, за да успее. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на днешното си посещение в Сливен, предаде БНР.

По негови думи с рестриктивните мерки към родители, които не си изпращат децата на училище, се предвижда да им бъдат спрени не само социалните помощи, но и изравнителните.

Според Вълчев единствено през държавата могат да бъдат налагани ефективни рестриктивни мерки срещу безотговорните родители, защото механизмът, чрез който кметовете налагат глоби, не работел.

100 акта за родители, които не пускат децата си на училище

100 акта за родители, които не пускат децата си на училище

Административните актове са само в район "Източен" на Пловдив

"Убедени сме, че това ще има успех. Всички институции заедно само могат да се справят", заяви той, допълвайки, че целта е децата не само да бъдат записани в училище, но и да посещават учебните занятия.

По думи на министъра не всички родители разбират това и по тази причина през последните 2 години са наети над 200 медиатори, които да ги запознаят със ситуацията.

Образователният министър съобщи и че от понеделник Регионалното управление на образованието в Сливен ще бъде оглавено от Милена Чолакова.

Вълчев признава, че е трудно върнатите 40 000 деца да ходят редовно на училище

Вълчев признава, че е трудно върнатите 40 000 деца да ходят редовно на училище

Още по-трудно е да усвоят ключови компетентности