Между 5 и 6 средно дневно са заразените учители от началото на учебната година. Учениците по-рядко се заболяват и развиват симптоми на вируса. Информацията представи образователният министър Красимир Вълчев на брифинга на НОЩ в Министерство на здравеопазването.

Вълчев препоръчва на училищата да ограничат незадължителните дейности или част от тях да преминат в електронна среда - родителски срещи, заседания и съвети и други. Той ще препоръча на училищата да отложат и екскурзиите за края на учебната година.

Образователната система не е изолирана от случващото се и увеличените стойности се отразяват на системата на образованието. 172 деца и ученици са с положителни проби на коронавирус и 165 учители. Карантинираните ученици и учители са 0.5% - 5 на 1 000 на учат, като 99.5% от системата на образованието присъства и учи.

Няма да затваряме училищата, уверява Вълчев

Няма да затваряме училищата, уверява Вълчев

Въпреки големия брой заразени

Целта пред образователната система е присъственото обучение в училищата. Не може да си позволим да затворим училищата, даде да се разбере Вълчев и настоя мерките да се спазват както в обществото, така и в училищата.

Той призова всички хора да бъдат по-отговорни и е необходимо да покажем, че ако основните мерки се спазват учебната година може да бъде над 97-98% присъствено. В момента основен проблем е не високият брой заразени ученици, а сезонните грипни вируси, предупреди образователният министър.

Той следи ситуаицята във всички области и градове. В Търговище две училища има малък брой потвърдени позитивни случаи, като продължава тестването на децата. В последни дни и седмици има наличие на клъстери в Търговище.