Върховният административен съд остави без уважение искането да бъде спряно предварителното изпълнение на заповедта на министъра на образованието и науката Тодор Танев, с която за служебен ректор на Стопанската академия в Свищов се назначава проф. Иван Върбанов.

Жалбата е подадена от Теодора Димитрова, 35-годишната професорка, избрана на 28 май за ректор от Общото събрание на висшето училище.

Определението, с което практически Стопанската академия остава под ръководството на служебния ректор, е на тричленен състав и може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Общо седем дела има образувани в административните съдилища на София и велико търново във връзка с дела в Стопанската академия в Свищов. Последните са по жалби за нарушения при формирането на Общото събрание на Стопанската академия, избрало ректор, както и за назначаването на служебен ректор.

Скандалът в най-старото икономическо учебна заведение в България избухна преди две седмици, след като се оказа, че начело на академията застава 35-годишната Теодора Димитрова.

Част от преподавателският състав се възпротиви на решението, убедени, че при избирането й не са спазени процедурите, и с тезата, че Димитрова е протеже на скандалния вече бивш ректор Величко Адамом, известен и с връзките си с основното действащо лице в аферата с търговия с постове в съдебната система, т.нар. "Красьо Черния".

Назначеният служебен ректор не получи достъп до кабинетите и администрацията на академията, възпрепятстван от привърженици на Адамов. Съответно после кабинетите бяха запечатани.