Учениците в професионални гимназии и паралелки ще могат да трупат кредити за усвоени умения, което ще улесни надграждането и разширяването на тяхната квалификация в бъдеще. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Системата за натрупване и трансфер на кредити ще бъде разработена като част от дейностите по операция "Модернизиране на професионалното образование и обучение". Това е част от новата програма "Образование" 2021-2027 г., финансирана със средства от Европейския социален фонд и от държавния бюджет. Операцията беше одобрена от Комитета за наблюдение на програмата с бюджет от 70 млн. лв. 

МОН доволно от новите умения на младежите, но пазарът на труда не ги използвал

МОН доволно от новите умения на младежите, но пазарът на труда не ги използвал

Проучване на ОИСР ни поставя в първите 20%

Кредитите ще се дават като оценка на уменията за извършване на определени дейности от дадена професия. По този начин дори и да нямат диплом или удостоверение за степен на квалификация, хората ще могат да работят на определени позиции в съответния бранш с документ за придобитите компетентности по част от професията.

Предвижда се кредитите да важат не само за първоначално изучаваната професия, но и за продължаване на обучението по други професии от същото професионално направление. Системата на трансфер ще позволи и повторно включване в професионално образование на хора, които са отпаднали от образователната система и желаят да продължат обучението си в същата или в друга професия. 

МОН отпуска над 242 млн. лв. за 21 национaлни програми

МОН отпуска над 242 млн. лв. за 21 национaлни програми

Две от програмите са нови

За модернизация на професионалното образование ще работят секторни съвети за уменията (ССУ). В тях ще се обединят представители на бизнеса, на средните и висшите училища, на работодателските организации и синдикатите. Те ще систематизират информацията за потребностите и търсените умения в съответния сектор, ще разработят стандартите по професиите, учебните и изпитните програми, които да отговорят на изискванията на реалните работни места. Секторните съвети ще участват и в актуализирането на Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

С промените от МОН предвиждат да разработят и прилагат компетентностни профили на учителите, които обучават по професии. Тези профили ще съдържат компетентностите, необходими на учителите, за да преподават по актуализираните учебни програми.

Ако се налага, заедно с бизнеса ще се провеждат обучения за придобиване на необходимите компетентности.

От Комитета по наблюдение одобри и методологията и критериите за подбор на операция за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училище с общ бюджет от над 151 млн. лв.

От МОН очакват така повече деца да останат в образователната система и да намали броят на преждевременно напусналите училище.

Новата програма "Образование" 2021-2027 г. беше приета от правителството "Петков" миналата седмица. Това е основа за официални преговори с Европейската комисия, която трябва да я одобри. Близо 1,9 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи. Програмата е основният инструмент за подкрепа на реформите в образователната система и преодоляване на последиците от COVID-19.