МОН връща мобилните групи за психологична подкрепа на учениците от 1 май. Това обяви съветникът на министъра на образованието Калоян Дамянов по време на кръгла маса за проблемите, свързани с агресията сред децата.

Мобилни групи за психологична подкрепа ще бъдат възстановени от началото на май. За тази подкрепа са регистрирани 2000 случаи. Нейната дейност ще бъде организирана в шест региона на страната. В екипите ще влизат обучени психолози за кризисна интервенция.

Във всички Регионални инспекторати по образование (РИО) – вече са преминали обучение по превенция на агресията и тормоза на връстници в училище. „Ние бихме искали и РИО да бъдат включени в процеса”, заяви Калоян Дамянов.
Дамянов уточни, че са осигурени 1,5 млн. за охрана и за видеонаблюдение в училищата и инвестиции за осигуряване на среда, която ще осигури пълноценната изява на всяко дете в училище.

„Нашата училищна система е изправена пред радикално нови предизвикателства”, заяви той по повод терористичните атаки в Брюксел.

"Ние сме готови да предложим механизъм за превенция на училищния тормоз, който на много места не е бил прилаган или е бил фиктивен", обяви той. Според Дамянов това се дължи на липсата на училищни психолози и педагогически съветници.

„Ние имаме около 1080 училищни психолози и педагогически съветници общо за цялата страна. 746 са педагогическите съветници, 344 са училищните психолози. Няма как за повече от 2500 училища в системата, те да бъдат достатъчни. Затова и в новия закон за училищно и предучилищно образование, се дава възможност на практика да се осигури психологична подкрепа във всяко едно българско училище”, заяви Калоян Дамянов.

Той уточни, че това ще се реализира чрез подход за допълнителна образователна подкрепа. Планира се изграждането на центровете за личностно развитие. Тяхната регламентация ще се случи с поднормативните актове.