Договореното увеличение на заплатите на учителите все още е под въпрос. Причината - не е подписана Наредба номер едно, регламентираща това увеличение.

Припомняме, в края на октомври миналата година, правителството отпусна още 20 млн. лв. от бюджета за увеличение на учителските заплати. Работна група към образователното министерство се зае с изготвянето на разчетите за увеличението на основните работни заплати по длъжности на учителите.

Все още не е подписана наредбата, но ние продължаваме разговорите с министерството, уточняваме детайлите и предполагаме, че най-късно до 10 февруари, когато новият образователен министър официално встъпи в длъжност, документът ще бъде факт.

Това заяви Красимир Попов, зам.-председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Той обясни, че за да се случат промените в трудовите възнаграждения, е необходимо не само да бъде приета наредбата, но и да бъдат създадени формулите по общините и да бъдат приети в общинските бюджети.

Най-вероятно през март ще се случат нещата, заяви Попов и добави: За нас няма опция нещата да не се случат.

Засега от синдиката се въздържат от коментари какви действия биха предприели, ако все пак по една или друга причина учителите не получат обещаните по-големи заплати.

Ние сме убедени, че ще се случи. Ако не стане, тогава ще коментираме, заяви Красимир Попов по време на пресконференция в КНСБ след учредяването на Съюз на българските ученици.

Председател на съюза обаче не е ученик, а студент - Адриан Кирилов. В ръководството влизат още двама негови колеги и шестима среднисти.

Кирилов изтъкна, учредяването на Съюза е една нова страница в историята на България.

От днес ние имаме една нова структура, която ще направи гласа на учениците легитимен. От днес техният глас ще се чува ясно и силно, каза още Кирилов.

Съюзът не е „прикачен" към КНСБ, но лидерът на синдиката Пламен Димитров обеща да им помага занапред по всички линии.