За първи път медиаторите са включени в обхвата на Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Това стана ясно на церемония за награждаване на отличените в конкурса "Медиатор на годината" от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Дейността на медиаторите вече е и нормативно регламентирана в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. По този начин училищата получават средства за възнаграждения на хората, които подпомагат учителските колективи, грижат се за връзката между семейство и училище и за включването на децата ежедневно в образователния процес.

Съгласно Колективния трудов договор за длъжностите "образователен медиатор" и "помощник на учителя" и други, които подпомагат учителските колективи, трябва да се изплащат поне 105% от минималната работна заплата, за която има средства в бюджета на училището.

МОН проверява кои училища се справят добре и кои не

МОН проверява кои училища се справят добре и кои не

Подготвя се нов стандарт за качеството на образованието, обяви Галин Цоков

Просветният министър подчерта, че медиаторите са ключов елемент в усилията по връщане и задържане на децата в клас, поради което е важно да се промени механизмът и регламентът на тяхната работа, за да се гарантира устойчивост.

Досега тяхната дейност се финансираше по различни проекти, а през миналата година поради изчерпано финансиране и липса на действия имаше реална опасност работата им да спре.

За учебната 2023/2024 г. в страната са назначени общо 1 184 медиатори.

От юли спира програмата за образователни медиатори

От юли спира програмата за образователни медиатори

"Амалипе" внася подписка до институции и премиер

През последните шест години в клас са върнати около 80 000 деца, като 50 000 от тях са се задържали трайно в училище. Голяма роля за това има и работата на медиаторите.

Отбелязва се, че ежегодно МОН се стреми да увеличава средствата за работа с уязвими групи, които получават училищата допълнително. През 2021 г. тези средства са били около 30 млн. лева, за 2022 г. - над 34 млн. лв., а през 2023 г. - над 36 млн. лева.

С тези средства може да се изплащат допълнителни трудови възнаграждения за служители, включени в екипите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, за заплащане на допълнителни учебни часове по български език в училищата и на допълнителни модули за деца, които не владеят български език, в детските градини. Те могат да се ползват и за наемане на персонал, ангажиран с мерки за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на риска от отпадане от системата на образованието на децата и учениците от уязвими групи.

Над 900 образователни медиатори могат да останат без работа от 1 януари 2023 г.

Над 900 образователни медиатори могат да останат без работа от 1 януари 2023 г.

МОН пое ангажимент да продължи програмата, по която са назначени медиаторите