Олимпиадите от областно и национално ниво стават балаобразуващ елемент за прием след 7-ми клас

Профилираните училища ще приемат ученици с интереси в една или друга научна област и според резултатите от представянето им в олимпиадите. Това обяви министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева по време на съвместен брифинг с представители на Националната природоматематическа гимназия.

Софийската математическа по-желана и от Първа немска гимназия

Софийската математическа по-желана и от Първа немска гимназия

Излезе първо класиране на училищата в София

Така на практика резултатите от олимпиадите стават балообразуващ елемент. Резултатите от областните и националните олимпиади ще бъдат приравнявани към точковата система за прием в определен профил. За да стане това ще бъде променен държавния образователен стандарт за училищното образование.

Промяната ще бъде публикувана на сайта на МОН за обществено обсъждане, а коефициентът на тежестта на резултатите от областния и национален кръг ще бъде определен допълнително.

Казусът възниква след приемането на новия Закон за училищното образование, според който приемът след седми клас става единствено въз основа на резултатите от външното оценяване на учениците след седми клас.
По стария Закон за народната просвета е била издавана наредба от страна на министъра на образованието, с която се е давало възможност на училищата да определят допълнителни критерии за прием, включително чрез въвеждането на допълнителен изпит. Така например за да кандидатстват в НПМГ учениците са се явявали на допълнителен изпит по природни науки.
С новия закон обаче заради провежданото външно оценяване по математика - олимпиада по математика няма да е нужна.

Статутът на математическите гимназии остава под въпрос

Статутът на математическите гимназии остава под въпрос

Това стана ясно на заседанието на парламентарната образователна комисия,

"МОН е винаги на страната на учителите и винаги на страната на образователните институции. МОН не може да тълкува закона различно за различните случаи", заяви министър Кунева по повод на възраженията на учители и ученици от природоматематическите гимназии.

Тя заяви, че наименованието на "национална" за природоматематическата гимназия в София остава. Запазват го и останалите училища, за които то се съдържа в исторически план. "Национална е свързано с определени критерии", коментира Кунева изискванията на закона.
"Едновременно с това сме абсолютно сигурни, че тази гимназия си заслужава да остане държавна. Това сме го направили", каза още тя. По думите й това е потвърдено през националния бюджет. "Преименуването на училища с дългогодишна традиция по формални причини, залегнали в закона, няма да е правилно, тъй като това ще лиши училището от разпознаваемост", каза още тя.

Припомняме, че според новия закон за училищното образование бяха въведени критерии, с които училищата бяха разделени на "национални" и "иновативни", като първите трябваше да имат значение поне за 15 области в страната и съответно прием на ученици.

На брифинга стана ясно още, че общинския кръг на олимпиадата по физика се изтегля за 21 януари вместо 14-ти януари, за химия - 22 януари, до 31 януари за биология и география - до 22 януари.