Броят на кандидат-студентите за чужбина се увеличава с всяка година. Това обяви пред News.bg Силвия Стоянова, консултант на EDLANTA - Образование в чужбина.

В столицата за десети пореден път се провежда изложението "Европейско образование".

Нестихващият интерес към чуждестранните университети е продиктуван от възможността за практическо образование и стажове по време на обучението.

"Студентите там имат възможност да работят с най-новите тенденции на пазара и с хора от цял свят", коментира Стоянова.

На пролетното изложение кандидат-студентите ще се запознаят с представители на университети от Великобритания, Холандия, Германия, Австрия, Дания, както и от Американския университет в Благоевград, и ще получат информация по въпросите, които ги вълнуват.

Предвидени са и безплатни семинари за кандидатстване в чужбина. На тях кандидатите ще получат разяснения как се пише мотивационно есе. Ще имат възможност и да се запознаят със студенти, които в момента учат в Холандия. Предвидена е и работилница за писане на мотивационно есе и за подготвяне на портфолио, като кандидат-студентите ще могат да ги използват впоследствие при кандидатстването.

Все още образованието вав Великобритания си остава най-предпочитано, посочи Стоянова. Все по-голям интерес за нашите кандидат-студенти представлява Холандия. Българските зрелостници се насочват и към университетите в Германия и Австрия.

Българите избират да учат зад граница най-вече компютърни науки, инженерни специалности и графичен дизайн. Сред по-нестандартните специалности, към които кандидат-студентите се насочват, са петролното инженерство и авиационно инженерство. Във фокуса все още са и бизнес специалностите като финанси, счетоводство, човешки ресурси и маркетинг.

32 университета правят прием с оценката от матурата

32 университета правят прием с оценката от матурата

Оценката ще е балообразуваща

За родителите и децата им е важен и въпросът с таксите. Във Великобритания се предлага студентски заем, който е с преференциални условия. В Германия и Австрия образованието е безплатно. Там се кандидатства с диплома, полага се съответният изпит за сертификат и се подготвя мотивационно писмо. В Холандия таксите са 2006 евро годишно, коментира Стоянова.

"Това не са заеми от банки, а са от различни институции на Министерството на образованието", поясни тя.

Тя даде за пример Англия, където таксите към момента са 9250 паунда, като кандидат-студентът може да се възползва от студентски заем. Връщането му става, едва когато студентът вече е завършил и поличава доход над 21 000 паунда годишно. Ако не изкарва тази сума пари, не трябва да връща нищо, изтъкна консултантът.

Ролята на консултантите е да запознаят кандидат-студентите с тънкостите при кандидатстването.

Що се отнася до настаняването, във Великобритания масово университетите предлагат общежития за първокурсниците. В Германия и Австрия общежития се намират доста трудно, затова се търсят квартири. Същата е ситуацията и в Холандия. Всичко става чрез интернет или на място.

Десетки ученици и родители идват, за да получат информация и да направят важния избор. Единадесетокласникът Калин Иванов от Плевен учи в музикално училище, със специалност пиано. Решил е да продължи да се занимава с музика. Насочил се е към Холандия, Австрия и Германия и е дошъл да проучи възможностите.

"В чужбина има много по-голяма перспектива, много по-голям пазар и по-голямо развитие", разказа Калин за мотивацията си да учи извън България. Би се завърнал в у нас, ако има достатъчно шанс за развитие тук.

"На никой не му е приятно да се отдели от роднините си и да замине някъде надалеч", сподели Калин. Майка му обаче смята, че ако Калин замине да учи в чужбина, едва ли би се върнал в родната страна.

От емоционална гледна точка тя сподели, че никой не иска детето му да е далеч.

"За съжаление нашата държава така поставя нещата, че особено за хората на изкуството тук няма място", констатира тя.

Жената сподели, че таксите в Австрия и Германия са символични и образованието за децата от държавите в ЕС е безплатно. По думите й, месечната издръжка е приблизително 800 евро - за текущите разходи и квартира.

Десетокласничката Виктория от София все още има време до кандидатстването, но със свои връстници е решила да се информира от по-рано. Виктория се колебае между журналистика и право. Сигурна е обаче, че иска да продължи образованието си в чужбина.

"Аз нямам намерение да оставам в България, колкото и да е тъжно това", сподели Виктория, която се интересува от университетите във Великобритания, а също и в Холандия - защото ще й бъде по-евтино.

Нейните приятелки също искат да учат в чужбина - съответно химия и психология. Момичетата са на мнение, че в чужбина шансовете за реализация в конкретните сфери са по-добри.

На 12 март изложението отваря врати в Пловдив.