С родолюбиви призиви и философски цитати стартира 94-ата учебна година на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Икономическият ВУЗ повери тазгодишния си 15-и септември на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, който призова всички студенти и преподаватели да работят заедно с него за доброто на отечеството.

По думите на премиера преподавателите в УНСС са безспорни научни авторитети и видни общественици и държавници. Обществото се гради от специалисти със силна гражданска позиция, подчерта Близнашки, като се аргументира и с цитата на Сенека: „Трябва да живееш за другите, ако искаш да живееш за себе си."

По-късно, минути след края на тържественото откриване на учебната година, той обясни пред медиите, че в отвореното ни общество всеки търси изява, но понякога си служим с крайни средства.
Да не допуснем онзи диктат на олигархията, който някои се опитаха да приложат преди малко повече от година, обясни той, като с това аргументира пожеланието си за гражданска позиция на младите.

Професорът не пропусна да даде пример на всички амбициозни младежи с юридическия студентски отбор на УНСС, който през лятото надви в състезание Харвард.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев също намери повод за гордост и похвала сред възпитаниците на ВУЗ-а. Негов поучителен пример стана възпитаничката на УНСС Кристалина Георгиева, която след еврокомисарското си място постигна още един успех за страната ни и зае вицепредседателско място в Европейската комисия, както и много сериозен ресор.

Трудностите ни направиха по-силни, по-мъдри, дадоха ни оптимизъм, настоя Статев. По думите му, интересът към УНСС продължава да расте въпреки демографския срив. Първи запълнихме всички места от плановия прием за над 4000 първокурсници.

Тук учат най-умните и мотивирани млади българи, категоричен бе ректорът. Според него 87 % от завършилите по данни на НСИ веднага почват работа по специалността. Търсете истината и не падайте в капана на нихилизма. Обичайте УНСС и България, призова за финал ректорът.

Преди 135 г. се създава Търновската конституция, а държавността ни се възражда, тогава се полагат основите на демократично гражданско общество с равни граждани. Оттогава тръгна традицията образованието да е единствен критерий за успех. За да пребъде модерното ни общество, всички ние трябва да споделяме общи ценности, да се придържаме към едни и същи правила и да се борим срещу корупцията и покварата. Бъдете гладни за знания, но бъдете и ранобудни, когато се налага.
Това гласи посланието, което Близнашки остави в Златната книга на УНСС.