Вечерна гимназия „Христо Смирненски" в Пловдив ще бъде закрита. Учениците ще продължат обучението си в гимназия „Пейо Яворов", решиха пловдивските общински съветници с мнозинство от 28 гласа, 16 „против" и 2 „въздържал се".

Според вносителя на предложението Иван Тотев съществуването на вечерната гимназия е икономически необосновано, тъй като броят на учениците е минимален и с нисък бюджет, което затруднява издръжката й.

Директорът на училището Рангел Райчев потвърди пред съветниците, че влизащите в клас ученици са не повече от 10 и подчерта, че това е и една от причините за смяната на трима директори само в рамките на четири месеца, съобщи радио Пловдив.

Веселин Маневски от ГЕРБ настоя да бъдат предоставени гаранции, че ако през следващата година има желаещи да се обучават във вечерна форма в гимназия „Пейо Яворов", ще бъде открита паралелка, каквато сега няма.

Като проблем на управлението, а не на образованието определи решението за закриване на гимназията съветникът от БСП Николай Радев. Той подчерта, че училищата сами избират в каква форма да обучават учениците, тъй като никой не може да ги задължи да открият вечерна паралелка, при условие, че не съществува вечерна гимназия.