33,38 лв./MWh цена на природния газ предлага "Булгаргаз" за април 2021 г.

Дружеството внесе актуализираното заявление за утвърждаване от КЕВР, с включени последно заявени количества от клиенти и исканите от енергийния регулатор отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31 март 2021 г.

Предложената цена не включва цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тя се равнява на 17.07 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

Без забележки приключи проверката на "Булгаргаз"

Без забележки приключи проверката на "Булгаргаз"

Сега следва предложение за утвърждаване на цената за месец април 2021 г.

За сравнение, усреднените цени на европейските газови пазари за доставки през април 2021 г. са в размер на 17.80 EUR/MWh. Тенденцията "Булгаргаз"да продава природния газ на цена по-ниска от цените на европейските газови пазари продължава и през април 2021 г., изтъкват от дружеството.

Припомняме, внасянето на предложението става със закъснение, след като енергийното министерство назначи проверка на газовата компания, която първоначално беше изчислила като необходимо по-малко увеличение. Проверката обаче не установи нарушения и "Булгаргаз" актуализира и своето заявление.

Прогнозната цена на природния газ за май 2021 г. бе установена на 34,44 лв./MWh., а за юни месец прогнозната цена бе дори и с 1.3% по-скъп газ - 35,74 лв./MWh.