Месец след като осъди министърът на енергетиката да предостави достъп до обществена информация за ТЕЦ "Марица Изток 2", фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) все още не разполага с нужната документация и с отговор на въпроса защо през пролетта на 2018 държавният ТЕЦ се е отказал от атрактивен договор за "студен резерв".

За това сигнализират от организацията. 

Терминът студен резерв описва енергийни мощности, които се активират само при нужда, за да компенсират резки скокове в потреблението или внезапни дефицити в генерацията на електроенергия.

След отказ на ТЕЦ "Марица Изток 2" от вече спечелен договор за студен резерв, Енергийният системен оператор (ЕСО) избира частната ТЕЦ "Варна" за доставчик на услугата. От пролетта на 2018 до момента, варненското съоръжение, собственост на Ахмед Доган печели договори за студен резерв на стойност над 50 млн. лв: 2,8 млн. лв. за периода май - юли 2018 г., 24,9 млн. лв. за периода август - октомври 2018 г., 26,5 млн. лв. за периода август 2019 г. - края на юли 2020.

Освен гарантираните по договор суми, на избраните от ЕСО доставчици се заплаща за периодите, в които мощностите реално работят, твърдят от АКФ. 

От АКП поясняват, че крайният негативен ефект от решение за отказ от студен резерв не се измерва само и единствено с равностойността на неполучената по договора сума, но и с възможността централата да реализира по-големи приходи от продажба на по-големи количества електроенергия и/или да закупи разрешения за емисии, с които да подобри финансовия си резултат.

Решенията на ръководството на дружеството са приети след одобрение на борда на Българския енергиен холдинг.

Искат ДАНС да провери техническата годност на ТЕЦ "Варна"

Искат ДАНС да провери техническата годност на ТЕЦ "Варна"

От АКФ са подали сигнали и в КЕВР, НАП и енергийното министерство

Фондация "Антикорупционен фонд" отбелязва, че след търг през 2019 г., ТЕЦ "Марица Изток 2" печели договор за близо 1,8 млн. лв. (за периода август 2019 - края на юли 2020). В тази връзка те питат защо година по-рано, държавната централа се е отказала от вече спечелен договор.

Те подчертават, че задават този въпрос на ръководството на държавния ТЕЦ, на ЕСО, и на Министерство на енергетиката в продължение на 12 месеца, но отговор няма. Преди това пък от министерството са отказали да предоставят препис от доклад на работна група, натоварена със задачата да анализира финансово-икономическото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2" и да разработи предложения за стабилизиране на дружеството.

На 20.08.2019 г. Административен съд София-град окончателно е решил, че отказът на министър Теменужка Петкова да предостави въпросния доклад е изцяло незаконосъобразен.

АКФ обезпокоен, че държавата трябва да плати нови 26.5 млн. лв. за ТЕЦ "Варна"

АКФ обезпокоен, че държавата трябва да плати нови 26.5 млн. лв. за ТЕЦ "Варна"

Заради нов договор за централата

От АКФ уточняват, че все още нямат достъп до доклада, а енергийният министър им е предоставил указания, съдържащи мерки за оздравяване на държавния ТЕЦ, които са приети в следствие от доклада.

Бойко Станкушев, директор на АКФ подчертава, че организацията се бори за прозрачно управление на публични средства, включително и в енергийния сектор, затова настояват да стане обществено достояние аргументацията за решението за отказ от договора за "студен резерв".

От АКФ изтъкват, че все още очаква отговорът на държавните институции, които са били сигнализирани.

По думите им енергийните институции да се произнесат относно съмненията за ниска експлоатационна годност и неизпълнение на лицензионни задължения на варненския ТЕЦ, ДАНС да провери и да гарантира, че не съществува опасност за енергийната и екологичната сигурност и НАП да провери сделките между свързани лица (семейството на бивш министър от квотата на ДПС и почетния председател Доган) в механизма на придобиване на "ТЕЦ Варна", реалните плащания и произхода на средствата за извършването им, както и заплащането на дължимите данъци.

ТЕЦ "Варна" официално стана собственост на Доган

ТЕЦ "Варна" официално стана собственост на Доган

70% от капитала на "Сигда" са негови, 30% остават в децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов