В преходния период до 2030 г. природният газ да се използва в комплекса "Марица-изток". Така ще се гарантира запазването на базови мощности, което е ключово за сигурността на електроенергийната система, както и конкурентоспособността на икономиката.

Това заяви енергийният министър Андрей Живков по време на срещата си с ръководен екип на "Сименс Енерджи". Екипът на Министерството на енергетиката разговаря и с ръководни представители на Total E&P Bulgaria, съобщиха от ведомството.

Андрей Живков: С плавен преход "Марица Изток" ще премине на газ

Андрей Живков: С плавен преход "Марица Изток" ще премине на газ

България може да разчита на €1.178 млрд. по Фонза за справедлив преход

Според участниците в разговора енергийният преход в България не е еднократно решение, а дълъг процес, в който своето място имат както възобновяемите енергийни източници, така и природният газ.

В близките години природният газ ще е единственото гориво, което ще може да подкрепи конкурентоспособността на икономиката.

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

От 1 юли поскъпва тока, а нищо не се решава за централата

Представителите на Total информираха, че компанията претърпява трансформация и си поставя цел до 2050 г. да има нулеви въглеродни емисии от инсталациите си. Тя работи активно за повишаване на енергийната ефективност, за намаляване на горенето, за улавянето и съхранението на въглероден диоксид, което ще доведе до промяна в енергийния микс в посока по-малко добив на нефт, повече употреба на газ и насърчаване на енергията от ВЕИ.

Total E&P Bulgaria вече инвестира в нова енергия и в България, а също поддържа и интереса си към проучвания за природен газ в Черно море в "Блок Хан Аспарух", стана ясно на срещата, в която участваха и зам.-министрите Александър Николов и Мирослав Дамянов.

Новите тенденции потвърждават позицията на българското правителство, че природният газ има съществено място като преходно гориво при трансформацията на сектора до 2030 г., категоричен бе министър Живков.

И ТЕЦ "Марица изток -2" се включва на регулирания пазар на ток

И ТЕЦ "Марица изток -2" се включва на регулирания пазар на ток

Очаква се заповед от Андрей Живков