Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе до това да няма плащане по ПВУ, но по-вероятно ще получим половината пари. Това прогнозира пред БиТиВи Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства в правителствата на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Не е най-правилното отхвърлянето на тези стъпки, смята той. Трябвало е да се въведе понятието енергийно бедни, по мнението ми. Кабинетът "Денков" нищо не направил в тази посока, според Пеканов. Това спира да се въведе либерализацията, допълни той.

От една страна аз подкрепям Зелената сделка, изтъкна Пеканов, но прекалените амбиции спъват прогреса на Европа. Не мога да бъда оптимистичен за ПВУ след последната година, каза той.

Трябва ни европейски суверенитет, коментира още Атанас Пеканов. Нужен е и известен суверенитет и на отделните държави, според него. Трябва да сме активни в ЕС, по мнението му. Вероятно чрез 2026 г. ще влезем в Еврозоната, според прогнозата на Пеканов.

Рано или късно ще покрие критериите, категоричен бе той. Всяка година забавяне е загуба, по думите му, но не трябва да си поставяме нереалистични очаквания. Той е разочарован от пехливанските борби в НС.

Румен Радев настоя пред енергетиците за независимост на системата

Румен Радев настоя пред енергетиците за независимост на системата

Развитието на българската енергетика не трябва да се основава на стихийни решения, посочва президентът