Не сме зависими от руския инженеринг. Българската атомна централа се обслужва напълно от български ядрени компании, които работят в този бизнес. Това заяви в ефира на БНТ шефът на БУЛАТОМ Богомил Манчев.

Той посочи, че АЕЦ Козлодуй използва руско гориво, но изтъкна, че но РОСАТОМ не е в забранителния списък. По думите му ако руския петрол бъде поставен под санкции - 28% от американските централи ще спрат, защото получават уранов концентрат от РОСАТОМ.

Манчев заяви, че към България са отправени две предложения. Първото е от "Уестингхаус". Според шефът на БУЛАТОМ те мога да произведат старото гориво и имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение пък е от ФРОМАТОМ. По думите му трябва да се избере този, който предложи най-добри условия за АЕЦ Козлодуй.

Като потенциален проблем Манчев посочи подмяната и поддръжката на части за ядрената централа. По думите му има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части.

Шефът на БУЛАТОМ засегна и темата за ТЕЦ Марица 3. Той посочи, че централата има комплексно разрешително и ако има някакви нарушения, трябва да ги оправи и да възстанови работа. На въпрос защо сега се предприемат мерки с ТЕЦ Марица 3, при положение, че са направени вече 23 нарушения от страна на централата, Манчев препоръча да се зададе въпроса на предишните двама министри на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много лесно с лека ръка затваряме, но проблем е за хората, които работят, каза още той.

Припомняме, че Министерският съвет взе решение през юли да осигури диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво с оглед гарантиране на сигурността на българаската енергийна система.

Касчиев: АЕЦ "Козлодуй" има запас от гориво, риск няма

Касчиев: АЕЦ "Козлодуй" има запас от гориво, риск няма

Ако Русия откаже да доставя гориво, имаме два доставчика