Асоциацията на организациите на българските работодатели се обяви категорично против това индустрията да поеме нов удар в цената на природния газ.

От АОБР предупреждават, че обявеното вчера от енергийния министър поевтиняване на парното за сметка на скъп газ за индустрията ще затвори заводи.

"Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията", негодуват работодателите.

Според тях това ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към битовите потребители на топлинна енергия, което е забранено от европейските директиви.

Енергийната криза: Държавата ще подпомага, но няма да разглезва бизнеса

Енергийната криза: Държавата ще подпомага, но няма да разглезва бизнеса

Нямало как държавата да поеме целия риск на бизнеса

От АОБР считат, че ползите от дългосрочните договори на "Булгаргаз" трябва да бъдат споделяни справедливо измежду всички пазарни участници, а не "да се създават привилегировани касти на пазара". Индустрията в България трябва да може да функционира и това е част от обществения интерес, подчертават те.

В позицията се посочва, че социалната политика трябва да спре да бъде изпълнявана през енергийната система.

По тази причина от Асоциацията настояват да продължават да закупуват природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика.

Те изтъкват, че наред с безпрецедентната обстановка на пандемия, комбинирана с непосилно високи цени на електроенергия, сега се появява заплаха и от още по-високи цени на газа за предприятията в страната за сметка на други пазарни участници.

"Как ще имаме икономика и растеж?", недоумява бизнесът и настоява за отговор за това кой ще поеме отговорността за съсипване на индустрията.

Шефът на "Булгаргаз": Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

Шефът на "Булгаргаз": Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

Във вторник ще бъде внесено заявление в КЕВР, заяви Николай Павлов