Природният газ е осигурен до края на годината. Това заяви в студиото на Нова телевизия директорът на "Булгаргаз" Деница Златева. Това е факт след проведените тръжни процедури от дружеството, като са избрани и шест американски компании от подалите обвързващи оферти десет такива.

Прогнозата на "Булгаргаз" за цената за февруари месец е за намаление докъм нивата от месец декември. Деница Златева не се ангажира обаче с конкретни стойности, тъй като цените се движат, а и крайното решение е на КЕВР. Припомняме, януари месец природният газ поскъпна с 23%.

Росен Христов обеща поевтиняване на газа през февруари

Росен Христов обеща поевтиняване на газа през февруари

Вече има пълна диверсификация на природен газ

Влияние върху цената обаче ще окаже и споразумението с турската държавна компания BOTAŞ, посочи Златева, макар че презентацията на договора е за дългосрочен достъп до терминалите за втечнен газ и е в сила от тази година. Договорът с Турция включва и регазификация на втечнения газ, капацитет за съхранение и достъп до тяхната газопреносна система. Договорът не е за закупуване на природен газ от турската компания, обясни Златева по повод питанията на ДБ и ПП и искането за изслушване на енергийния министър.

"Нищо по-различно от начина, по който до този момент сме работили с договори за достъп. Ние няма да купуваме газ от BOTAŞ", заяви Деница Златева. Въпроса защо точно с Турция Златева аргументира с географското ни положение - имаме достъп до Ревитуса, Александруполис и Турция. Терминалите в Италия и Хърк, Хърватия, са проучени, но през тях е изключително трудно, обясни директорът на "Булгаргаз".