Държавната петролна компания ще спазва всички правила на търговските принципи. Разликата е, че ние ще представяме защо цената на горивото е такава. Това обяви в сутрешния блок на БиТиВи икономическият министър Емил Караниколов.

По думите му всички, които коментират законопроекта за създаването на държавна петролна бензиностанция, е хубаво да го прочетат. Идеята е да бъде създадена необходимата конкурентна среда за данъчните складове. Държавното предприятие ще бъде собственик на данъчните складове и ще отговаря само и единствено за тази част, обясни Караниколов. Законопроектът предвижда държавната петролна компания да отговаря за данъчните складове и да може да създаде търговско дружество.

Зад държавните бензиностанции прозирал частен интерес

Зад държавните бензиностанции прозирал частен интерес

По думите на Ивайло Калфин политиката не е джипка, която раздава пари

След приемане на закона трябва да бъдат одобрени два типа бензиностанции - голяма или малка бензиностанция, а след това да се търсят локации за тяхното реализиране.

Ако българската държава не покаже, че иска да се направи такава петролна компания, няма смисъл да се инвестират средства, каза обаче Караниколов.

Икономическият министър изтъкна, че ако се стигне до реализация на дружество за държавни бензиностанции, то ще бъде на пазарен принцип и ще се кандидатства за заем или кредит. Няма да се ползват държаните пари от бюджета.

Държавата със 100 бензиностанции няма да е основният играч на пазара на горивата, а с нея на хората ще може да бъде обяснена реалната стойност на горивото. Държавата ще се опитва първо да създаде условия за още участници да влязат на пазара и ще се опитва да направи модел на бензиностанции, които ще дават точна и ясна картина на обществото, подчерта Емил Караниколов.

Румен Овчаров не очаква да изскочи заек от трънката държавна бензиностанция

Румен Овчаров не очаква да изскочи заек от трънката държавна бензиностанция

Трудно могат да бъдат изчислени загубите от намаляване на ДДС-то

По отношение намаляването на ДДС-то на 9% за туризма, книгите и развлекателния бранш и критиките от страна на президента, че се работи на парче, Караниколов отбеляза, че каквото и да направи правителството, Румен Радев щял да каже другото или обратното. "Борбата с ДДС измамите и сивата икономика се води в цял свят, не само в България и трудно някой може да каже, че "ако бях аз на власт, нямаше да се краде", каза Караниколов в отговор на думите на държавния глава.

Ако това е временна мярка, до година и половина икономическият министър го приема, защото секторът е тежко състояние и се намираме в криза. Според него ДДС-то от 9% няма да свали цените за клиентите.

20% от заведенията у нас били фалирали
Обновена

20% от заведенията у нас били фалирали

Заведенията у нас работят на 30% капацитет по данни на Асоциацията