"Белята за Топлофикация - София предстои", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на БНТ и предупреди, че "Булгаргаз" е във фактически фалит.

Според него сметките за парно през зимата ще бъдат невъзможни за плащане, но ако хората минат на отопление с електричество - в "София ток няма да има", защото електропреносната мрежа не е предназначена за масово отопление на ток. Освен това цената на парното била изчислена при цени на газа, два пъти по-ниски от настоящите, а през зимата се очаквало те да са още по-високи и тази разлика щяла да се поеме от Топлофикация София, което означава огромна задлъжнялост.

Разследването на договорите, свързани с "Булгаргаз" за доставките от "Газпром" установи, че са "правени огромни далавери" - не само, че е имало посредници, заяви депутатът и сравни ситуацията с дружеството по времето на управлението на ГЕРБ, когато то е било на печалба, а сега нямало да може да осигури банкови гаранции за азерския газ.

"Крайният резултат е, че "Булгаргаз" е във фактически фалит. Успяха само за 6 месеца най-печелившото дружество в българската енергетика, което за миналата година имаше 99-100 млн. печалба, 0 лв. задължения, да го докарат до технически фалит", каза Добрев.

Теменужка Петкова се съмнява, че танкерите с газ ще дойдат у нас

Теменужка Петкова се съмнява, че танкерите с газ ще дойдат у нас

Тя определи като кризисен пиар договорените седем танкера с втечнен газ

Той коментира и по казуса "Джемкорп":

"Не се е разминало на 100%, защото ако ни заведат арбитраж в Париж, ние е възможно да го загубим. Какво ще кажат в Париж - ще кажат: ние добросъвестно подписахме един меморандум в България, започнахме да работим по него, инвестирахме стотици милиони евро - ще прехвърлят някакви фактури между офшорките, България в един момент ни прекрати едностранно меморандума, т. е. нашият интерес е увреден, ние си искаме парите, които сме инвестирали.