Демократична България настоява правителството да не подписва нищо по "Турски поток", докато не докаже икономическите ползи за страната ни.

Минимум 2,6 милиарда лева ще бъдат похарчени за нова газова инфраструктура, която да улесни евентуалния износ на руски газ през нашата територия, и то без да е ясен българският приход в тази инвестиция. Според демократите твърденията как България ще спечели 4,35 милиарда лева са напълно безпочвени и включват невероятен сценарий, при който и старата тръба от Русия, и евентуалната нова от Турция работят непрекъснато на пълен капацитет.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция

От "Демократична България" се притесняват, че ще се повтори случаят с АЕЦ "Белене". Затова те пишат двойка по счетоводство и икономическа логика на министър Теменужка Петкова. В проекта имало много тъмни петна, според демократите. Има голяма опасност страната ни да е на загуба като цяло.

Демократите искат ЕК да бъде поканена в преговорите по проекта, защото комисията защитавала по-добре нашите интереси. "Демократична България" иска да се осигури публичност на всички документи и отказ от търговска тайна. Те се опасяват, че този проект може да се превърне в поредното мега източване на държавния бюджет, а и страната ни да продължи да е зависима от доставките на газ от един източник.

Върви се към "Български поток", обяви Борисов

Върви се към "Български поток", обяви Борисов

"Южен поток" е спрян в мандата на БСП, заради корупционни схеми в обществени поръчки

Идеята за газов хъб в България предизвикал подигравки в нашите енергийни партньори, според демократите. Затова и те настояват правителството да защити българския национален интерес.

Енергетиката е сърцето на икономиката, подчерта Атанас Атанасов. Да изпуснеш питомното и да гониш дивото, така му прилича ситуацията. Има нещо необяснимо в активността на българските власти, смята Атанасов. Няма позиция на Русия какво всъщност се предлага, не може да се разбере и икономическата целесъобразност, каза още той. Според Атанасов имперският интерес на Русия е да заобиколи Украйна.

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени, не се случи

Мартин Димитров призова да не се поемат ангажименти. Не искаме общи приказки, а съвсем конкретни сметки, подчерта той. Подобни проекти на тъмно е имало и преди и резултатите за страната ни са били катастрофални, по думите му. Нямаме нужда от нови руски монополни проекти, отсече Мартин Димитров.

Христо Иванов посочи, че страната ни е на кръстопът. Пътят на Изток означавал по-малко демокрация, а на Запад - изисквал реформи. ГЕРБ се свличат все повече към източната част на този кръстопът, убеден е той.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин