Шефката на "Булгаргаз" Деница Златева е подала оставката си. Така днес с решение на Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД е извършена промяна в ръководството на "Булгаргаз" ЕАД.

Приета е оставката на Деница Златева, а от състава на СД на дружеството се освобождават Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева. На техните места влизат Михаил Милков, Бянка Рачева и Марин Филиповски.

За изпълнителен директор на дружеството е определен Веселин Синабов. От август 2022 г. до момента Веселин Синабов е директор на дирекция "Търговия с природен газ" и член на Съвета на директорите на "Булгаргаз" ЕАД. От септември 2015 г. до август 2022 г. заема различни позиции в "Булгартрансгаз" ЕАД като директор дирекция "Търговски услуги", ръководител отдел "Балансиране" и други. Преди това е експерт в отдел "Покупка, транспорт и съхранение на природен газ" в "Овергаз Инк." АД.

Михаил Милков има дългогодишен опит в областта на енергетиката, с профил финанси. Към момента е директор дирекция "Финанси и бюджети" в "Български Енергиен Холдинг" ЕАД.

Бянка Рачева е с опит като юристконсулт и от 2020 г. е адвокат. От януари 2013 г. Марин Филиповски работи в дирекция "Доставки на природен газ", а от юни 2004 г. до ноември 2012 г. е работил в "Софиягаз" ЕАД.

Промените влизат в сила от деня на вписване на решенията в Търговския регистър към Агенцията по вписвани, до провеждане на нови конкурсни процедури.

Припомняме, че Деница Златева е председател на "Бургаргаз" от август 2022 г. Тя бе назначена от служебното правителство на Румен Радев. Златева е член на БСП (в момента член на Националния съвет на БСП, а е била и в Изпълнителния), вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков. Тя зае мястото на Людмил Йоцов, който беше назначен от редовното правителството на Кирил Петков.

Преди седмица парламентарната група на "БСП за България" поиска оставката на сегашните директори на "Булгаргаз" заради договора с "Боташ". В същото време обстоятелствата около договора с турския оператор "Боташ" (BOTAS) за доставка на газ се проверяват от временна комисия в Народното събрание.

През октомври 2023 г. Европейската комисия информира, че е изпратила писмо до българското дружество "Булгаргаз" относно споразумението му с турската газова компания "Боташ" заради съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията. Правителството на Николай Денков пък от своя страна потвърди, че разглежда възможността за предоговаряне на клаузи по договора, тъй като не са изгодни за страната ни.

Днес пък БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ поискаха в пленарна зала да се гледа доклада на временната комисия за 13-годишния договор с турския газов оператор "Боташ". Росен Желязков каза, че докладът на комисията не бил готов и затова нямало как да го пусне в дневния ред.

Председателят на комисията Жечо Станков обясни, че има новопостъпила информация, с която депутатите трябвало да се запознаят преди разглеждане на доклада. Информацията е с гриф за секретност.

По думите на Борислав Гуцанов констатациите в доклада били че договорът с "Боташ" трябва бъде даден на ДАНС и Прокуратурата.

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Борислав Гуцанов се закани БСП да оповести целия доклад и да го даде на прокуратурата

Припомняме още, че в момента служебен енергиен министър е Владимир Малинов. До встъпването си в длъжност той бе дългогодишен директор на "Булгартрансгаз" - държавната компания, която реализира както изграждането на Вертикалния коридор, така и "Турски/Балкански поток", а има и роля за сключването на договора с "Боташ". Последните два проекта са спорни.