"Русия не е ненадежден партньор. Сега нещата малко се объркаха и политиката измести икономиката." Това заяви пред Нова телевизия президентът на синдикалната организация КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той посочи, че е притеснен от договора с Газпром. По думите му говоренето по темата е толкова разнопосочно, че не можеш да му хванеш края. "Не знам дали няма да се наложи да платим това, което не сме ползвали.", добави Манолов.

Президентът на КТ Подкрепа коментира и обявения от "Булгаргаз" търг за закупуване на втечнен газ. Манолов заяви, че този пит търгове работят обратно на нормалната пазарна логика. По думите му ще има ограничен кръг предлагащи, които търсят изгодни за тях условия. Ще се наложи да си купим газ на много висока цена, допълни той.

Манолов засегна и темата за размера на минималната работна заплата. Според него 770 лв. са недостатъчни. Едно служебно правителство не може да направи много по отношение на доходите. Най-добре е тези разговори да се водят към края на годината, добави председателят на КТ Подкрепа.

Той коментира и ситуацията с т.нар. енергиен преход. Въглищната ни енергетиката се държи така, сякаш е пред закриване. Подхода към темата трябва да се промени, да избием от главата си идеята за закриване, посочи Манолов. Ако ликвидираме въглищната си енергетика, оставаме без 40% от това, което произвеждаме, каза още той.